Én maniókával Brazíliában találkoztam, ahol a mindennapi étekezés részeként - hol a belőle őrölt lisztből, hol a gyökérből elkészített - köreteket szinte valamennyi főtt/sült ételhez felszolgáltak. Annak idején még én is hoztam egy csomag maniókadarát, amiből a (kukoricadarából készült) puliszka (vagy ha szimpatikusabb olaszul, akkor polenta) analógiájára egyszerű, de fantasztikus köret készíthető. Indonéziában (pl. a Fülöp-szigeteken) leginkább sütemény lesz a cassavából. (Halkan jegyzem meg, hogy az USA-ban oly népszerű -mellesleg Dél-Kelet Ázsiából származó - és tényleg ellenállhatatlan - tápióka puding is isteni finom. Ez utóbbi édesség ugyanis a maniókából kinyert tápióka lisztből készülő gyöngyöktől válik különlegessé). A tápióka gyöngyöket szintén rengeteg konyha felhasználja.
Summa summárum, a gyökér landolt Budapesten, úgyhogy ki kellett találnom, mit is kezdjünk vele. Fülig érő vigyorral nyugtáztam, hogy az én hűtőmben bizony egy igazi ritkaság rejtőzik a zöldségek között!!! :-D
Nyilvánvaló, hogy lázas keresgetésbe kezdtem - és korábbi utazásom emlékére az is biztos volt, hogy valami Dél-amerikai dolog készül majd belőle.
Így esett a választásom az alábbi receptre, amit kissé megváltoztattam - bár ezen nincs mit csodálkozni... Az eredeti étel Peruból származik, ahol nem tudom, mennyire szokták 'megnyalni mind a tíz ujjukat', de itt nálunk kifejezetten ez lett a főzőcske eredménye.... :-)
Kukoricás maniókatallérok chilis salsával
Hozzávalók: 1 db manióka (cassava) gyökér kb. 300-400 g, 50 g vaj, 100 g morzsolt csemegekukorica, 100 g mozzarella, 1 tojás, néhány ág koriander, 1 ek. liszt, 1 chili paprika, 1/2 lime leve, 3 újhagyma zöldje, 2-3 ek. olaj, 4 szem koktélparadicsom, só, olaj a sütéshez, tejföl
A maniókagyökeret megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. (ez elég időigényes!) Közben elkészítjük a salsát, azaz a mártogatós szószt. Ehhez a hagymazöldet és a koktélparadicsomokat apróra vágjuk és tálkába tesszük (bátran borítsuk hozzá a paradicsom levét és magjait is!). Öntözzük meg az olajjal és a lime levével. Vágjuk fel a chilit (magozzuk ki) és igen finomra vágva ezt is adjuk hozzá. Jöhet még egy kis só. Villával kicsit összetörjük a paradicsomot és alaposan összekavarjuk az egészet. (opcionálisan ebbe is tehetünk korianderlevelet összevágva, de miután az a tallérokat fogja ízesíteni, így nem szükséges a salsába)
A megfőtt maniókadarabokat leszűrjük, összetörjük (krumplinyomóval nagyon nehéz, ezért érdemes botmixerrel), sózzuk és hozzákeverjük a vajat, majd az előre összekevert tojást. Ehhez jöhetnek a kukoricaszemek és az apróra tépkedett mozzarella darabok, majd a felaprított korianderlevél. A masszát meghintjük egy kanál liszttel, és ezt is hozzákeverjük. Kevés olajat melegítünk egy serpenyőben, és ebbe egy-egy kanálnyi masszát szaggatunk. A kanál hátoldalával kissé ellapítjuk az adagokat, de nem vékonyabbra mint 8-10 mm. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Az elkészített salsával és egy-egy jó kanál sűrű tejföllel tálaljuk.
Ez nem er!! en is kerek!!!
VálaszTörlésVigyek megint? ;o)
VálaszTörlés