2011. november 29., kedd

Majd' 20 évnyi vágyakozás: Eggs Benedict

A Családom a megmondhatója, hányszor jutott eszembe, hányszor emlegettem és hányszor vágyakoztam utána...Bár több mint 18 éve, hogy először ettem és körülbelül 13, hogy utoljára...időről időre eszembe jut. Az úgy történt, hogy a 90-es évek elején jártam először az USA-ban, amit hosszú évek követtek. Ezalatt számtalanszor átszeltem az Atlanti-óceánt és az Észak-amerikai kontinenst is. Azt hiszem, ott lettem felnőtt. Ott béreltem először lakást, ott tanultam meg igazán autót vezetni, ott kellett először magamról gondoskodnom, számlákat fizetnem, háztartást vezetnem. Ezért gyanítom, hogy ez a nosztalgia már sohasem múlik el.
Viszonylag nehezen magyaráztam el itthon azokat az ízeket, melyek számomra a reggeli ételek csúcsát; míg számukra maximum a képzelet által összerakott képet jelenthetik. Nem tudom mások hogy vannak ezzel, de én nagyon könnyen emlékszem ízekre és illatokra is. És az Eggs Benedict ízét nem lehet elfelejteni! Ez egy kis szendvicske, amin finom sonka és buggyantott tojás pihen a Hollandi mártás alatt...Hát nem csodálatos?!

Ez az egyik igazi amerikai reggeli étel (bár azóta az angolszász területeken is előszeretettel fogyasztják), amit  bátran ajánlhatok! Utánanéztem, de az eredete kétséges. Mindenesetre többb párhuzamosan fennmaradt 'legenda' kötődik hozzá, melyek közül szinte mind New York-hoz kapcsolódik. Egy dolog azonban biztos! Ma már mi is elkészíthetjük, mert az egyik autentikus és elengedhetetlen alapanyag, azaz az English Muffin (angol muffin) kapható lett az angol tulajdonban lévő szupermarketben! ÉLJEN!!!! Ennek - a félreértések elkerülése végett - semmi köze a sütihez amit muffinnak nevezünk, egyáltalán nem édes; inkább a zsömlére emlékeztet.
Amint a múlt héten megpillantottam, felcsillant a szemem és nem is volt kérdéses, hogy azonnal megveszem-e, mivel ez volt ezidáig az egyetlen, ami elválaszthatott az Eggs Benedict-től!!! Ledőltek hát az akadályok és semmi sem állíthatott meg, hogy menten elkészítsem....Izgatottan álltam neki és alig vártam, hogy az oly hőn áhított álom végre valósággá váljon. És láss csodát! Elkészült. Nem győztem gyönyörködni a művemben (persze csak néhány pillanatig...), illetve nyammogva ízlelgetni, élvezkedni a zamatos falatok felett....nem tartott sokáig....néhány perc alatt el is pusztítottuk az egészet! És az volt a legjobb benne, hogy végre megízlelhette anyukám is, hogy mi az, amiről ennyi év alatt csak áradozni hallott .... mostmár Ő is áradozik! :)

Egyébként elsőre kicsit macerásnak tűnhet az elkészítése, de az alábbi anyagokból készülő beforralt, ízesített ecetből marad majd bőven több, későbbi adaghoz is - így ezt a jövőben már nem kell újra elkészíteni!!!!


Eggs Benedict


Hozzávalók:
4 adaghoz (ez 2 főnek pont jó reggelire!): 2 db angol muffin, 4 egész tojás, 4 szelet főtt sonka
A Hollandi mártáshoz: 1 ág tárkony, fél tenyérnyi szemes bors, 250 ml fehérbor ecet, 100 g sótlan vaj, 2 tojássárgája, 1/2 citrom leve, só, frissen őrölt bors

Egy kis lábasban felforraljuk az ecetet a szemes borssal (lehet színes is) és a megmosott, lecsípkedett tárkonylevelekkel. Néha kicsit kevergetjük. Hamar már csak kevesebb lesz, mint a fele: na ekkor kész is van; félrehúzhatjuk hűlni.


A vajat egy kis tálkában (akár a mikróban) megolvasztjuk. A fehér habra jelenleg nem lesz szükségünk, csak az olvadt vajra. (mellesleg nem érdemes kidobni, mert pl. párolt zöldséghez még ez is remekül felhasználható!) Egy másik edényben vizet forralunk, majd visszavesszük annyira, hogy gyöngyözzön. Egy hőálló tálba 2 tojássárgát pottyantunk, majd a gyöngyöző víz fölé helyezzük a tálat. (a tál nem lóghat a vízbe!!) Habverővel dolgozva hozzákavarunk 1 evőkanálnyit az elkészített ízes ecetből. Habos lesz és hamar krémesedni kezd. Adunk hozzá egy kanál forró vizet is. Levesszük a tálat a gőzről és úgy keverjük tovább, mert a tojás pillanatok alatt megfő! Az olvadt vajból hozzáöntünk egy evőkanálnyit és alaposan eldolgozzuk. Máris habosodó, sűrű krémmé válik. Mehet vissza kicist a víz fölé és jöhet hozzá még a vajból. Közben folyamatosan kavarjuk!...

Ismét le és ismét fel, így adjuk hozzá az összes vajat. Amikor kész, belecsavarjuk a fél citrom levét, sózzuk és borsozzuk. Meglehetősen sűrű lesz. Mivel könnyedén folyós mártást szeretnénk (és nem majonéz sűrűségűt), így még néhány evőkanál vízzel eldolgozzuk.

A vízhez hozzáadunk annyit, hogy legalább 2 liter legyen. Beleöntünk úgy 4-5 evőkanállal az ízesített ecetből. Felforraljuk, majd újra kisebbre vesszük, hogy szépen gyöngyözzön. Erősen megkeverjük, hogy egy kis örvény keletkezzen a közepén, és beleütünk egy tojást. Ez elkezd körbe-körbe forogni és 2 perc alatt csodálatos buggyantott (azaz posírozott) tojásként kerül elő! Akár kettőt is készíthetünk egyszerre.
 

A muffinokat félbevágjuk és a sütőben vagy a kenyérpirítóban kissé megpirítjuk őket, majd finoman megkenjük őket a kész Hollandi mártással. Erre teszünk egy-egy szelet átmelegített sonkaszeletet, majd ráültetünk egy-egy buggyantott tojást. Rákanalazzuk a csodálatos mártást és már kész is!
 
A maradék ízes ecetet pedig kis üvegcsében elzárva félretesszük a következő Eggs Benedict-hez...mert hamar újra ez lesz a reggeli!!!!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése