2012. március 16., péntek

Tavasz eleji kertészkedés

Értem én, hogy nem túl hazafias, ami tegnap történt ... épp tegnap, a Nemzeti Ünnepen..., amikor oly sokan emlékeztek, ünnepeltek...
Viszont annál jobb, hogy újra megtörtént....
...végre! Az egész napot a kertben tötöttük kertészkedéssel!!! Elkezdtük összeszedni az ősz és a tél nyomait jelző elszáradt leveleket, visszametszeni a cserjéket és a rózsákat, felgereblyézni a fűben lapuló terméseket és levélkéket: szóval sürögni-forogni, felkészülni a jó időre, a kertben töltendő órákra és napokra. Micsoda móka volt! Nyisszant a metszőolló, surrogott a lombseprű, kattant az ágfágó...és közben gyönyörűen sütött a Nap, ami máris sokkal jobb kedvre derített mindannyiunkat.
A végén (hála az erős férfikéznek) még a terasz is megtisztult. (Jó, igaz, hogy a madarak téli etetésének már vége, de a madáretetők még elölmaradtak...sohasem lehetünk igazán biztosak a dolgunkban, amikor éjszaka maximum 0 C fok a hőmérséklet!) - mondjuk mi egész évben etetünk és itatunk, de azért nem azokból a téli madáretetőkből, amiket most még nem tettük el....

Egy hónappal ezelőtt már azt hittem kitavaszodik. A természet is azt hitte, mert megjelentek a rügyecskék mindenfelé, sőt egy-két bátrabb tavaszi hagymás is kidugta levél-fejecskéjét a föld alól és nyújtózkodva indult meg a meleg napsütés irányába....aztán beütött a teljes Európát elborító bő két hetes és fagyos tél, amitől nemcsak mi, emberek kaptunk sokkot, de a növények is.. :(

- Főként a legkisebb bokrocskákat, díszcserjéket viselte meg a nem várt hideg - sok-sok ág elfagyott, úgyhog most várakozás lett a sorsunk - megnézni, mi maradt meg a dísznövényekből.
Szóval hihetetlen tempóban haladtunk a kertben, de még ígyis sok-sok hasonló nap áll előttünk, mire a végére érünk. Már most is annyi finom szépséget hordoz a kert, hogy nem győzünk csodájára járni.


Már két hete virágoznak a hóvirágok, most bontogatják szirmukat a hunyorok (Keleti Hunyor 'Helleborus Orientalis'), amikről a váratlan havazás alatt is készítettem néhány képet. Nem mondom...a tegnap készített más sokkal vidámabb és színesebb is lett!! És bár legtöbb helyen még csak a levélkét látszanak, egy-két napsütötte részen már virítanak a fehér ibolyák is.


Addig pedig - míg mi szorgosan dolgozunk -, növögetnek a hagymások (már alig várom, hogy újra lássam a tulipánokat, a nárciszokat, a játszintokat és a többieket). Örömmel fedeztem fel apró zöld hajtásaikat az ágyásokban. Amint mini gereblyémmel a leveleket szedtem össze a növények alól, újabb és újabb kis hajtást vettem észre :) közben itt-ott pókocskák szaladtak, fel-felröppent már néhány repülő rovar is. Lesznek köztük, akik most hajtanak ki életükben először - őket még az elmúlt ősszel ültettük el - és olyanok is, akik minden évben itt pompáznak sütkérezve az első napsütésben.

1 megjegyzés:

  1. Alig varom mar hogy otthon legyek egy kicsit :o) Bar addigra remelem minden kerti munka elkeszul!! :o)))

    VálaszTörlés