2012. január 19., csütörtök

40. születésnap - curry-s májpástétom a svédasztalon

Szóval elteltek az Ünnepek. Már-már el is felejtjük őket, hisz' annyi tennivaló szakad a nyakunkba ilyenkor januárban, hogy azt sem tudjuk, merre kezdjük....


Megjött az Én Drágám a híres Hollandiából, hazaértek Tesómék is Londonból - bár ez utóbbi utazás megérne egy külön misét..., miután a déli 12 helyett este 9-re sikerült hazaténferegniük Bécs érintésével.....
Volt Karácsonyfa díszítés, sürgés-forgás, menü kreációk, sütés-főzés, beigli, zserbó, panettone, stollen, karácsonyi puding,....szóval kijutott az édességekből bőven. Elhörpöltük a szokásos borlevest, a fehérboros eperkrémlevest (ezek receptjét azért majd még leírom!), kirántottuk a halat és elkészítettük hozzá a krumplisalátákat is - mindjárt kétfélét, hogy mindenki megtalálja a saját hagyományainak megfelelőt az asztalon-, a libacombok porhanyósra sültek....:) és degeszre tömtük magunkat töltöttkáposztával is. Épphogy a végére értünk, máris kezdődött a malacsütés, a lencsefőzelék kavargatás, lencsesaláta gyártás és a pezsgőbontás.... :) szóval így ért véget 2011.


Belecsöppentünk 2012-be, ami máris egy születésnapi ünnepséggel (mit ünnepséggel, 4 napos ünnepség-sorozattal!) kezdődött. (Bár érthető módon, mi minden évet hasonlóan kezdünk....) A különlegesség a 40. születésnap volt, ami a kerek évszámnak kijáró tiszteletteljes áhítattal és az azt körüllengő alkoholgőzös fergeteggel gomolygott körülöttünk. Alig győztem lakást díszíteni, ajándékot csomagolni, szervezkedni, meglepni, főzőcskézni, stb., ami ilyenkor a szervezőnek dukál. Párom (aki a kerek évszám boldog tulajdonosa) csak kapkodta a fejét, amikor a kettesben töltött ünnepi estét követően hirtelen a 14 fős családi, majd egy nappal később a 40 fős baráti köszöntés is kezdetét vette....meglepetésvendégként a külhoni életüket néhány napra maguk mögött hagyó összes testvérünk is megérkezett...szóval volt örömködés, vigadalom és 'ereszd el a hajam'....

A családi vendéglátás (naná, hogy tökéletesnek kellett lennie) összes -izgatottsággal teli és édes - terhe a nyakamba szakadt, de jelentem, sikerült megfelelnem! Hihetetlen módon minden étek, ami a rögtönzött svéd-asztalra kikerült, nyomtalanul el is tűnt - és nem azért, mert keveset készítettem.... :) szóval a siker szele (még ha csak néhány órára is, de) megérintett - ÉLJEN! nem sikerült elszúrnom semmit, úgyhogy bátran le is írom ide az első, tényleg pofon egyszerű receptet, amit egyáltalán nem én találtam ki, hogy hasonló vállalkozó szellemű amatőr vendéglátók is megörvendeztethessék családtagjaikat.....Nálunk a recept már rég bevonult a családi (kipróbált és bevált recepteket tartalmazó) gyűjteménybe.... :-)


Curry-s csirkemájpástétom brandyvel és balzsamecettel



Hozzávalók: 250 g csirkemáj, 1 csomag újhagyma, 250 g vaj, 2 ek. brandy, 2 ek. balzsamecet, curry (fűszerkeverék), só, frissen őrölt bors.

A megpucolt újhagymát karikára vágjuk a zöldjével együtt és kb. 80-100 g vajon dinsztelni kezdjük. (a többi vajat hidegen használjuk majd fel) 




A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk és apróbb darabokra vágjuk. Rádobjuk a hagymára és kis lángon átforgatva pirítjuk-pároljuk. Mehet rá egy pici bors is, illetve körülbelül 2 teáskanál curry-por. Amint a máj átpárolódott, a hagymával együtt egy tálba szedjük, de a vajat a serpenyőben hagyjuk. Belekanalazzuk a balzsamecetet és a brandyt: hagyjuk, hagy sercegjen, gőzöljön. Lehúzzuk a tűzről. A kihűlt májat és a hagymát robotgépbe tesszük, a langyos, brandys-balzsamos vajmaradékot ráöntjük. Legjobb, ha nem melegek a hozzávalók, mert a vaj csak így tud olvadás nélkül a májas masszához keveredni - ellenkező esetben kicsapódik.

Szóval hozzádobjuk a vajat, megsózzuk és jól meg is borsozzuk. A robotgép hamar összetöri és összekeveri a pástétomot, amit már csak tálkákba kell kanalaznunk és tálalásig a hűtőbe tennünk. (egyébként hosszú napokig eláll és nincs olyan bolti pástétom, ami a nyomába érhetne!!!!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése