2012. január 22., vasárnap

Avokádó, az örök kedvenc

Az avokádónak már legalább 20 éve nem tudok ellenállni.... :) (hát nem szomorú, hogy ilyen távlatokról beszélhet az ember lánya....?!  Nem mintha kesergő hangulatban lennék, sőt!...)

Igazából nem is tudom, mi lehet az oka; talán a harsányzöld szín, talán a sárgászöld szín, talán a varázslatosan, olvadósan krémes gyümölcshús.
Mert ugye gyümölcsről beszélünk! Igaz, hogy az elkészítési módok szerint inkább zöldségfélének tűnik szegény avokádó (Persea americana), azért nem szabad elfelejtenünk, hogy egy vérbeli, több ezer éve kedvelt gyümölcsről van szó....Dél-és Közép-Amerikában, Indonéziában is termesztik. Egyszer régen, egy hosszú repülőúton a mellettem ülő kedves, idős, dél-afrikai hölggyel beszélgettem, aki ugyanúgy csodálkozott rá az általam elmesélt, kertünkben növő őszibarackfára, mint én az ő kertjében ültetett avokádófára......Hát igen. Azt hiszem, hogy a 10-20 méter magasra megnövő fával amúgy sem tudnék mit kezdeni....meg hát nehezen tudom garantálni a - 5-6 C fok feletti téli hőmérsékletet....Úgyhogy marad a gyümölcsvásárlás.
Egyébként vannak helyek, ahol tényleg gyümölcsként fogyasztják /cukrozva gyümölcsök közé keverik (esetenként turmixban is találkozhatunk vele)/, de az avokádó legelterjedtebb és legismertebb módon általában mégis inkább intenzív ízű fűszerekkel kiegészítve kerül az asztalunkra.
Mellesleg mindegy, hogy sima vagy rücskös, zöld vagy feketés bőrűt választunk, a lényeg amúgy is belül rejtőzik! Az avokádó vajszerűen krémes (ismerek egy magyar házaspárt Amerikában, akik dzsungelvajnak hívják), ezért akár egyszerűen kenyérre kenve, sózva és borsozva (bár szerintem finomabb sóval és egy csipet őrölt piros paprikával megszórva) is igazán finom! Régen ez volt a kedvencem! A magjából kivont finom olajat az ipar kozmetikumainkban használja - én személy szerint  sokszor a lakás több pontján megtalálható termésgyűjteménybe teszem....A gyümölcs egyébként hihetetlenül egészséges, úgyhogy aki esetleg még nem próbálta ki, viszont kedveli a különlegesen elkészíthető - és nem mellesleg - emberbarát finomságokat, annak nem szabad kihagynia! Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami elképesztően jó hatással van a szív-és érrendszerre és csökkenti a koleszterinszintet is! Nem mellesleg az ízületi panaszokra is jótékonyan hat. - Mondjuk ha orvos lennék Magyarországon, akkor mindenkinek felírnám. :-)

Ami a konyhai felhasználást illeti, a vásárlásnál a rugalmasan benyomható héjú, de még nem túl puha gyümölcsöt válasszuk. A kemény még teljesen éretlen, a puha pedig túlérett - és elkeserítően megtöttyedt, megbarnult. Ha darabolni szeretnénk (pl. salátába vagy tölteni, akkor legyen 'keményecske', ha krém lesz belőle vagy püré, akkor lehet lágyabb)

Guacamole (mexikói avokádókrém)


Hozzávalók: 1 szem puhább avokádó, 1/2 csokor friss koriander, 1/2 lime, 1-2 chilipaprika, só, 2 szál újhagyma zöldje

Az avokádót megmossuk, hosszában félbevágjuk. A közepén található kemény mag mentén kettéválasztjuk. A magot kivesszük és a gyümöcs húsát kikanalazzuk. Villával összertörjük. Apróra vágjuk a koriandert és az újhagyma zöldjét, majd az avokádóhoz adjuk. Mehet hozzá a piciny darabokra vágott chili is. (A paprikát vágjuk el hosszában, és a kés hegyével kaparjuk ki a magokat - ezekre nem lesz szükség.)


Meglocsoljuk a lime levével, sózzuk és alaposan összekeverjük. Tálkába tesszük és lefedve, hűtőben összeérleljük.

Tortilla chipset mártogathatunk bele, kínálhatjuk mexikói ételekhez vagy egyszerűen pirítósra kenhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése