2012. április 9., hétfő

Húsvéti kártyaparti narancsos-mákos aprósüteménnyel

Hát elhiszitek, hogy máris Húsvét van?!
Itt ülök és azon gondolkodom hogyan lehet már megint április?!?
Közhelyesen hangzik, de tényleg repülnek a hónapok.

Madárcsicsergésre ébredünk minden nap és csivitelés tölti be az egész napot. A madarak mintha nem akarnának tudomást venni az esőről és a hidegről; vidáman üdvözlik a tavaszt :)

A Tesóm is hazajött a havazást szenvedő Angliából (Éljen!), mivel semmiképp nem tudta elképzelni, hogy kimaradjon a hatalmas Húsvéti Családi Kavalkádból! - mellesleg én sem tudtam volna elképzelni, hogy ne vegyen részt a kalács-sonka-mustár-torma-újhagyma-retek-ubi-paprika-paradicsom-főtt tojás vircsaftból :-) (Ja, és ha nem locsolják meg, akkor ugye a végén még elhervadt volna...) Na ebből következőleg beiktattunk egy kis Reptérjáratot is...


Meg még egyet...tegnap este; mivel Párom Kis-Nagylánya az iskolai szünetet Írországban töltötte. Így nekünk tegnap Őt hozta a Nyuszi :)

A hétvégén, nagyrészt lakásfogságra ítélve - mivel kissé kevésbé viseljük jól a metsző hideget, mint a madarak; amin a szél csak még ront - kissé szomorúan vettük tudomásul, hogy az idén elmarad a kerti sonka-vacsora....A virágok kint, a Család bent. Ez van. Nem sokat gondolkodtunk, mi legyen a program: már szombat délben elővettük a kártyapaklit és nekiláttunk a jó öreg kanasztának, amivel gyakorlatilag az egész napot eltöltöttük. (Kivéve engem az első pár órában, mert gyorsan elkövettem egy kis süti sütést....úgy döntöttem, hogy vidám színes sütiket gyártok - és ez esetben nem foglalkozom a cukormennyiséggel sem....)


A kártyázáshoz egy kis tojáslikőrt kortyolgattunk (persze csak azért, hogy el ne felejtsük, hogy Húsvét van...)
Közben persze alig bírtuk ki, hogy eljöjjön az idő, mert a várva várt sonka-vacsorát türelmetlenül vágytuk. Ezt nyilván még a kártyaparti kedvéért sem hagytuk volna ki semmi pénzért, hisz' amúgy is ezt az év fénypontja: erre vár a Család apraja nagyja egész éven át..., de az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak arra a röpke pár órára szüneteltettük a kártyázást :-) Na ja! Ha egyszer belekezdünk, onnantól bele is feledkezünk....Végül éjjel kettő körül feküdtünk le, amit a tegnap reggeli sonka-reggeli (nem, nem tudjuk megunni) után újabb parti követett....

Apukám is átjött egy kis Húsvétolásra, úgyhogy (nem tudom, mik voltak eredendően a tervei) végül Ő is beállt hozzánk kártyázni. És ez így ment tegnap estig....

Sütiből még mindig van, de lassacskán már valami újat kell gyártanom, mert fogytán a készlet.... :-)


Narancsos-mákos virágok















Hozzávalók:
A sütihez: 400 g liszt, 1 csomag vaníliáscukor, 140 g porcukor, 250 g lágy margarin, 140 g darált mák, 1 tojás, 1 narancs reszelt héja
A mázhoz: kb. 150 g porcukor (3 részre osztva), forró víz, ételfesték (piros és kék színű)


Habosra keverjük a margarint a porcukorral és a vaníliáscukorral. (A legkönnyebben robotgéppel megy!) Hozzákeverjük a tojást, majd belereszeljük az alaposan megmosott narancs héját. Ehhez adjuk a kimért mennyiségű darált mákot, átdolgozzuk, majd az egész tésztát alaposan összegyúrjuk.


A tésztát kettéválasztjuk és két egyforma gombócot formázunk belőle. A tésztát folpackba csomagoljuk és a hűtőszekrénybe tesszük pihenni 1 órára. (Az egész mennyiségből körülbelül két tálnyi aprósüti lesz, ezért az egyik tésztagombócot nyugodtan bent hagyhatjuk a hűtőben másnapig!)

A sütőt 160 C fokra előmelegítjük.

A tésztát körülbelül 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk és szaggatóval különböző méretű kis virágokat vágunk ki belőle. Amennyi tészta kimarad, azt újra gyúrjuk és nyújtjuk; amíg a végére nem érünk.



A virágokat fütőlemezre tesszük és kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Nem szabad, hogy megkeményedjenek!

Amíg a virágok a sütőben várakoznak, elkészítjük a cukormázat.


A porcukrot tálkákba öntjük. Egy kis tálban vagy bögrében elékészítjük a forró vizet. A porcukor kupacokhoz először fél-fél kanál forró vizet adunk. Ezzel már el is keverjük a cukrot. Óvatosan kell eljárni - mert pillanatok alatt túl folyós kencét készítünk. Akkor jó, ha kenhető (de nem folyós) az állaga. Nagyon jól kikeverjük - csomók nem lehetnek benne. Az ételfestéket hozzáadjuk, de maximum egy-egy cseppet adagolunk színenként - mert hihetetlen mennyiségű pigmentet tartalmaznak a festékek - és ott találjuk magjunkat, hogy mély vörös, éj lila és sötétkék színű sütiket tehetünk az asztalra. Ha túl sötétre sikeredik a máz, akkor egyszerűen csak 'fehérítsük ki' még egy kis porcukorral és egy-egy csepp vízzel lazítsunk rajta.

Ha kész vannak a virágok, várjuk meg, amíg kihűlnek. Ezután bekenjük őket a mázzal és hagyjuk, hogy megszilárduljanak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése