2011. július 16., szombat

Cukkíni mánia

Szóval a cukkínik igen hamar őrületesen fejlődésnek indultak. Úgy értem, hogy a korai küzdelem ellenére, amikor is a csigák hadserege megnyerte a korai csatákat azzal, hogy amit csak lehet elkövetett annak érdekében, hogy a vásárolt palántákat minden egyes reggelre tövig rágják, végülis a háborút sikerült a cukkíniknek megnyerniük.....



Ez utóbbiakat az elmúlt időszakban már számtalan változatban elkészítettük. Amolyan vegetáriánus módra: ízletes tésztaraguként, töltve (persze, hogy hússal, hogy a férfiak is örömüket leljék benne), sütve-bundázva, köretnek (ó, ez az egyik nagy kedvencünk), húspogácsa helyett....

Igyekszem majd szép sorban valamennyi receptet leírni, hogy ki-ki megtalálhassa a számára ideálisat - és azért, hogy a cukkíni senki asztaláról ne hiányozzon!


Kakukkfüves töltött cukkíni



Hozzávalók: 3-4 cukkíni, 400 g darált sertéshús, 1 bögre rizs, 3 szem paradicsom, 1 fej főzőhagyma, 3 ág kakukkfű, só, bors, olívaolaj, tejföl a tetejére

A cukkíniket megmossuk és hosszában kettévágjuk. A magokat a magházzal együtt kikanalazzuk, hogy helyet készítsünk a tölteléknek, majd besózzuk a zöldséget. Egy bögre rizst megmosunk és és szűrőben lecsepegtetünk. Egy magasabb falú serpenyőben kevés olajat hevítünk és ezen átpirítjuk a rizst. Felöntjük 2 bögre vízzel, sózzuk és hagyjuk, hogy a víz is felforrjon. A hőmérsékletet alacsonyra kapcsoljuk és fedő alatt készre főzzük a rizst. Közben egy másik serpenyőben közepes hőmérsékleten felmelegítjük az olívaolajat a serpenyőben és megdinszteljük rajta az apróra kockázott hagymát. A hagymára dobjuk a darálthúst és átforgatjuk sóval és frissen őrölt borssal. A megmosott kakukkfüvet a száráról lecsípkedjük és a húshoz adjuk a felkockázott paradicsomokkal együtt. Fedő alatt pároljuk. Amint elkészült a rizzsel összekeverve félretesszük.
A sütőt 160 C-ra előmelegítjük. A cukkíniből a sós levet kiöntjük és belehalmozzuk a kakukkfüves húsos tölteléket. A kissé megolajozott sütőlemezre rendezett zöldségek peremét szintén meglocsoljuk néhány csepp olajjal, alájuk kevés vizet öntünk. Az egész sütőformát alufóliával lefedjük és a cukkíniket a sütőben puhára pároljuk. Ha elkészült, a töltelék tetejére krémes tejfölt öntünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése