Nálunk a hétvége mindig is ünnepnek számított. Ha másért nem, hát azért, mert végre jólesően ébredhetünk, kényelmesen eltervezhetjük a napot. A tervezés megalapozását pedig fantasztikus, lucullusi reggelik jelentik. A nyári hónapokban a kertben eszünk - nem mulasztanánk el egyetlen lehetőséget sem, hogy a reggeli napsugarak cirógatása közben kortyolhassuk kávénkat.
Legtöbbször mediterrán finomságokkal megtöltött tálkákból csipegetünk frissensült kenyeret vagy zsömléket törve a tunkoláshoz. Nem sajnáljuk az időt az előkészületekre, hogy azután a roskadásig megrakott asztalt körbeülve majszolgassuk a csöpögős, szaftos, olajos falatokat.
Máskor valami kipattan a fejemből és azon nyomban beszerzem a hozzávalókat. Így történt ez most is. Eszembe jutott a napon szárított paradicsom édessége, a sült szalonna sóssága és a sajt lágysága.
Ropogós szendvics napon szárított paradicsommal
Hozzávalók: 6 sütni való zsömle, friss salátalevelek (minél többféle, annál csinosabb), 100 g Brie sajt, 6 szelet húsos szeletelt bacon , napon szárított paradicsom, kapribogyó, olívaolaj
Megmossuk és alaposan lecsöpögtetjük, lerázogatjuk a salátaleveleket. A Brie sajtból szeleteket vágunk.
A zsömléket kb. 200 C-on sütjük a csomagolás szerint kb. 8-10 percig. Amikor a zsömlék már a sütőben vannak, félbevágjuk a bacon szeleteket és pár csepp olajon, közepes lángon megsütjük valamennyit. Közben egyszer meg is fordítjuk őket.
Amikor a zsömlék már aranybarnák, kivesszük őket és néhány perc pihenő után félbevágjuk az összeset. Az aljukra néhány csepp olívalolajat folyatunk. Erre teszünk 2 salátalevelet, majd ráfektetünk egy fél szalonnaszeletet. Erre jön a Brie, majd még egy, még mindig meleg szalonna. (A Brie csodálatosan megolvad, mire beleharapunk!) A tetejére 2 szem naponszárított paradicsom és néhány kapribogyó kerül.
A zsömle kalapját a paradicsom olajával csöpögtetjük meg és a szendvics tetejére helyezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése