2011. július 20., szerda

Rebarbara - amiről mindenki hallott, de csak kevesen ismerik

Amikor a rebarbara szóbakerül, általában mindenki hozzáértőként bólogat...vagy bevallja, hogy ugyan tudja miről van szó - de még sohasem kóstolta. Nálunk kicsivel északabbra (és nyugatabbra) igencsak kedvelt ez a növény, melynek levelei ugyan mérgezőek, de levélszárakból csodálatos levesek, kompótok, lepények készíthetők. Tulajdonképpen zöldség, amit savanykás, leginkább egresre emlékeztető gyümölcsként kerül felhasználásra. A színe vöröses, rózsás zöld, ami a zamatán kívül különlegességével teszi izgalmassá és kívánatossá az elkészült édességetet.  Én is szerettem volna a konyhakertben rebarbarát termeszteni, de sajnos sehol sem kaptam. A piacon azonban felfedeztem egy öreg bácsit, akinél néhány hetente mindig találni. Már tavasz második felében is kapható volt és a nyár folyamán ugyanúgy megtalálható a frissen szedett rebarbaraszár. A Család imádja, mert a melegben is jóleső, hűs, savanykás édesség készíthető belőle.
Az alábbi desszertet mi közösen készítettük - mindenkinek jutott feladat: volt aki a tojássárgáját kavarta habosra cukorral, volt aki rebarbarát pucolt és darabolt. A móka legjobb része pedig megkérdőjelezhetetlenül az a pillanat volt, amikor a fekete vanília pöttyökkel tarkított selymes krémet majszolgattuk.


Rebarbaraszósz vaníliás Mascarpone krémmel



Hozzávalók: 500-600 g rebarbara, 300 g kristálycukor, 2 cs. vaníliáscukor, 1 vaníliarúd, 250 g Mascarpone, 2 tojás sárgája, 100 ml tejszín, 1/2 citrom leve és héja, 150-200 ml víz, babapiskóta

A megmosott rebarbaraszárakat megpucoljuk úgy, hogy a töveknél a szár alját levágjuk és a szár mentén a szálakat lehúzzuk. Körülbelül 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk és kisméretű lábosba dobjuk. Rászórunk 1 cs vaníliáscukrot és 150 g kristálycukrot, valamint hozzáöntjük a vizet. Annyi víz legyen, ami nem lepi el, mert pillanatok alatt rengeteg folyadék válik ki a rebarbarából. A vaníliarudat keresztben elfelezzük. Az egyik felet hosszában elvágjuk és a magokat kikaparjuk. A késről a magokat és a rudat is a rebarbarához adjuk, majd hozzácsepegtetünk néhány csepp citromlevet. Ha néhány perc után felforrt a szirupos szósz megkóstoljuk és ha szükséges, még több cukrot adunk hozzá. Akkor jó az állaga, ha a rebarbara néhány darabja szálaira szétesik, de még marad közte egész darab is; az íze pedig selymes, mégis savanykás.
A 2 tojás sárgáját 150 g cukorral habosra keverjük és felöntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a másik vaníliáscukrot és ezt is lábasba öntjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd másik felét (az előzőhöz hasonlóan) és citromhéjat reszelünk a krémbe. Amint átfőztük félrehúzzuk; s miután meghűlt belekanalazzuk a Mascarpone sajtot. A legjobb, ha habverővel oszlatjuk el a krémsajtot, hogy a vaníliás sajtkrém teljesen sima legyen.
A szervírozáshoz egy magas pohár aljára félbetört babapiskótát teszünk, amire rebarbaraszószt kanalazunk. Erre jön a Mascarpone réteg. A sajtkrém közepén át még egy kis rebarbaraszószt adunk a pohárba.



Néhány órán át hűtőben pihentetjük és hűsen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése