2011. július 25., hétfő

Cukkínis reggeli

Mint már mondtam, csodálatos cukkínik nőttek Micsurinban :)
... A gond csak az, hogy lassan már olyan sok van belőle - főleg, amióta az Égiek ilyen bőkezűen öntözik a kertet, miután heteking perzselő nap érte a növényeket -, hogy most aztán elszabadult a dzsungel. Már-már úgy tűnik, hogy a zöldségek megpróbálják átvenni az uralmat felettünk. Szóval azt hiszem, lassan mindenkinek kezd elege lenni a töltött cukkíniből, a cukkíni-pogácsából, a tésztákból, melyeknek ragujába valahogy mindig belekerül egy kis cukkíni is, a rántott és sült cukkíniből, a csőben sült cukkíniből..stb.
Már nem tudtam jobbat kitalálni, ezért a reggelibe is cukkínit csempésztem. Így készült el a következő szokatlannak tűnő, ámde annál ízletesebb villásreggelire - esetleg feldarabolva, hidegen vendégváró falatnak is kiváló - finomság.


Cukkínis-szalonnás frittata



Hozzávalók: 1 kisebb cukkíni, 150 g húsos szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 100 g parmezán sajt, 8 tojás, olíva olaj, só, bors

A sütőt melegítsük elő 180 C-ra. Üssük fel a tojásokat és kevés sóval, feketeborssal alaposan kavarjuk fel. Ehhez adjuk a reszelt parmezán sajtot. Zúzzuk szét a fokhagymát, vágjuk karikára az újhagymát a zöld szárával együtt. Kockázzuk fel a húsos szalonnát, a megmosott cukkínit pedig reszeljük le.
Egy sütőbe is tehető (általában fémnyelű) serpenyőbe kevés olíva olajat öntünk. Közepes lángon felmelegítjük és az apróra kockázott szalonnát pirítani kezdjük. Az összevágott hagymát beledobjuk és megfonnyasztjuk. Jöhet hozzá a fokhagyma pár másodpercre, hogy az aromája kijöjjön, de ne égjen meg. Mehet hozzá a cukkínireszelék és egy csipet só (vigyázat: a szalonna és a parmezán már önmagában is sós!), meg kevés bors. Átpároljuk a zöldséget is és ráöntjük az előre felvert tojásos-sajtos keveréket. Kb. 3-4 perc alatt a tojásos massza alja megszilárdul. Ekkor levesszük a tűzről és áttesszük a sütőbe. Na itt jön a trükk: a tojás szépen emelkedni kezd, mígnem könnyedén a serpenyő tetejéig ér majd. Addig süssük, hogy a teteje is megszilárduljon. Az illata mennyei, úgyhogy türelem! Ha elkészült, pizzaszeletre emlékeztető cikkeket vághatunk belőle.

1 megjegyzés:

  1. Erről én miért maradtam le??? Így bünteted a dolgozó népet? :o)))

    VálaszTörlés