2011. augusztus 14., vasárnap

Áfonya és joghurt

Kimentem a piacra és nem győztem ámulni! Mindenhol csodálatosabbnál csodálatosabb bogyósgyümölcsök mosolyogtak...
Volt bíbor málna, vörös ribizli, feketeszín szeder, sőt, kilószámra éjkék áfonya is! Hát nem tudom, ki hogy van vele; én mindenesetre ezeknek nemigen tudok ellenállni....bár egész évben megfizethető lenne bármelyik! 

Fentiek közül az áfonya különleges helyet foglal el a szívemben - nem elég, hogy édes, alig-alig savanykás, emellett a színe is kifejezetten ínycsiklandó...hát nem gyönyörű az a liláskék szín, ami olyan mint az éjszakai égbolt?! Kerekded forma, hamvas külső ... és akkor még a jótékony élettani hatásait nem is említettük....manapság úgyis mindenki a szabadgyököket és az antioxidánsokat emlegeti. Hát itt az egyik legjobb forrás, épp csak egy karnyújtásnyira. Ha természetes antioxidánsra vágysz (vagy jól jönne egy kis C-vitamin), egyél áfonyát! - akár ez is lehetne a jelmondat :-)



Na mindegy. Azt hiszem, a dolgokat természetüknél fogva kedveljük vagy nem kedveljük. Sokkal azelőtt, hogy bármit is tudtam volna a csúnya szabadgyökökről és a szuperhős antioxidánsokról, az áfonya már rég beköltözött a lelkembe. Az idén például odáig merészkedtem, hogy egy kis áfonyabokor kezdeményt is megvásároltam. Jelenleg egy hatalmas badellában növekszik - mondjuk valami elképesztő sebességgel - és azon igyekszik, hogy mához 1 évre már termést is hozzon! Alig várom, hogy saját áfonyánk legyen!!! Gondolom, az lesz a legfinomabb, leggurulósabb és legszebb színű áfonya-termés, amit a Föld valaha is a hátán hordott :-)

Van itt egy igazán finom - és az édességet alapjában nem is kedvelők között is viszonylag népszerű - kis desszert-szösszenet, amit mi szinte bármely bogyósgyümölcsből elkészítünk, ami kissé savanykás. Lehet ez szeder vagy málna; de a legfinomabb mégiscsak áfonyával. Az igazság az, hogy szinte leírni is nevetséges, mivel igazából nincs benne semmi fortély - csupáncsak hűs, szinte üdítő ízei miatt érdemes említésre. No meg azért, mert mi imádjuk. És talán még azért is, mert ez az egyik legegyszerűbb és közben legegészségesebb kis valami, amit az ember desszertként fogyaszthat!

Az egyetlen jótanács, hogy mindig egészséges, hamvas áfonyát vegyünk. Ha a gyümölcs ráncos, akkor már nem friss!
(Na mondjuk a mézesjoghurtról még annyit, hogy Görögországban minden közértben kapható a sűrű, kérmes joghurt, aminek a tetején mézréteg fénylik. Általában csodás kis cserépedénykékben, tetejüket lefóliázva árulják. Elképesztő ízélmény! Selymesen hűs és közben mézédes....)


Mézesjoghurt áfonyával és teljeskiőrlésű kekszdarabokkal




Hozzávalók: 1 nagy doboz natúr joghurt, 1-2 evőkanál finom akácméz, 250 g áfonya, néhány szem teljeskiőrlésű gabonából készült, rostban gazdag kekszdarab

A jobhurtot egy tálba kanalazzuk és a mézzel alaposan elkeverjük.  Csak az a fontos, hogy ne legyen túlságosan édes, érezni lehessen a joghurt savanykás ízét. Az áfonyát megmossuk - legegyszerűbb, ha abban a műanyag kis dobozban, amiben vettük -, majd nagyobbik részét pohárkákba halmozzuk. Erre öntjük a mézes joghurtot és a tetejére törünk néhány szem kekszet. A maradék gyümölcsszemeket a tetejére szórjuk. (Mivel a joghurtot amúgy is a hűtőben tároljuk, a finomság további hűtést sem igényel fogyasztás előtt - azonnal nekieshetünk!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése