2011. augusztus 29., hétfő

A Nagy Kertátalakítás - Mielőtt elkezdenénk a vásárlást....

A korábbi tízévek alatt került már hozzánk mindenféle: évelők és hagymások, örökzöldek és lombhullatók, terülők és magasra növők - na így már nem könnyű a választás. Ismét előkerültek hát a szakkönyvek. Csodálatos albumokat lapozgatva egyre nagyobb vágyat éreztem, hogy az ott látható - többnyire Nagy Britanniában található - kertekhez hasonló, szépséges, titkokat rejtő kertünk legyen. Úgy szerettem volna! Ki is néztem egy csomó szépséget. Már csak az volt a kérdés, hogy hol szerezhetők be.



Újabb utakat róttunk: ellátogattunk minden létező kertészeti árudába. Nézelődtünk, válogattunk, epekedtünk. Megerősödtünk abban a hitünkben, mely szerint áruda és áruda között zongorázni lehet a különbséget. Ez ugyanúgy igaz az árakra, mint a növények minőségére. Vannak kifejezetten hozzáértőket foglalkoztatók és vannak olyan helyek, amik kifejezetten szomorúak....már legalábbis én így tapasztaltam. Példának okáért feltételezném, hogyha én, mint vásárló ismerem a növény latin nevét és csak arra vagyok kíváncsi, hogy az alfajok közül vajon melyiknek a megvásárlásával kacérkodom adott pillanatban, akkor az ott dolgozónak talán illene tudnia a választ....nos általában - ó, borzalom - fogalmuk sincs. Jó lenne egyszer egy hely, ahol tudják....vagy legalább van a pult alatt néhány könyvük, amiből egy hozzávetőleges választ tudnak adni. És hogy ez miért fontos? Hát azért, mert a növények nevei rengeteget elárulnak. Enélkül gyakorlatilag lehetetlen lenne a választás. 
A tanulság: ezt is nekünk kell megtanulnunk! Még szerencse, hogy agykapacitásunk szinte végtelen... :-) A feladat egyébként kicsikét sem lehetetlen. (Csüggedésre semmi ok: a növénytani osztályokat emberek találták ki - és IGEN, a növények elnevezései is logikusak - ember alkotta rendszert ember meg is tud tanulni!) Semeddig nem tart olvasgatás közben megfigyelni a latin neveket. Néhány figyelmesen forgatott könyvlap és arra ébredünk, hogy hamarabb jut eszünkbe valaminek a latin neve, mint a magyar. És tényleg!
Itt van néhány alapvető példa, ami általában a hosszú nevek végén található: alba = fehér, negra = fekete, pendula = csüngő, aurea = arany(színű) ..... ugye, hogy nem is nehéz???!!!???

Amit pl. mindenki ismer: Thuja occidentalis 'Smaragd' és Thuja occidentalis 'Aurea'






Szóval aki arra adja a fejét, hogy amatőr kertésszé váljon, arra sok tanulnivaló vár, ha jót akar! És akkor még a felcseperedett növény méreteit, a növény- és levélformákat, színezeteket, változatokat még nem is említettem. Amiről pedig semmiképp nem feledkezhetünk el, nos az a növény által kívánt vízmennyiség, fény- és talajigény.
Szerintem egyáltalán nem szégyen a hozzáértéktől kérdezni, a könyveket bújni és az internet világában néhány perc alatt utánanézni....enélkül dönteni viszont annál kínosabb következményekkel járhat: könnyen ébredhetünk arra egy szép napon, hogy a csepp növényke szépen kinőtte a kertet. És akkor arról a szomorúságról még csak említést sem tettem, amikor a dédelgetett, becézgetett kedvenc feladja a küzdelmet és kiszárad, elsárgul, lehullajtja a levelét....mert rosszul kezeljük vagy éppen rossz helyre ültettük el.

Fentiek elkerüléséhez sem kell több, mint odafigyelés. Ja, és itt is az a cél, hogy örömünket leljük a hobbinkban és gyönyörködjünk a kertben...kis alkotásunkban. Az életben azért kezdünk neki valaminek, mert vágyunk arra, hogy a kreatív módon létrehozott eredmény boldogságot hozzon, mosolyt csaljon arcunkra. Frusztrációt és bosszúságot okoznak nekünk mások....elegen... :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése