Valami másra vágytam. Valami újra és izgalmasra. Rámtört az alkotási vágy....
Ennek szellemében gondolkodtam ízeken, zamatokon és aromákon. Nem tudom, mással hogy van ez; de én sokszor elmélkedem ételekről, alapanyagokról. A legutóbbi időben minduntalan Közel-keleti, illetve hasonló, az arab világot idéző fűszerek és étkek ízét éreztem. Érdekes kalandnak ígérkezett. Eszembe jutott a csicseriborsó, a kuszkusz, a koriander, a római kömény és szárnyalni kezdtek a gondolatok.
Van a jelenleg már-már konstansnak számító alapanyagom: úgymint cukkíni (amiből annyi terem, hogy lassan már a szomszéd is unja... :-) ), úgyhogy szinte magától értetődő, hogy ezt is bele kellett csempésznem a vacsorába. Aztán ott van a citrom, amiből télen-nyáron tartok itthon néhány szemet, mert annyi mindenbe érdemes néhány csepp levet vagy egy kis reszelt héjat belekomponálni....és akkor még nem is említettük a jó öreg limonádét!
Na szóval ezeket szerettem volna valahogy vegyíteni - no meg persze egy kis sültet -, oly módon, hogy a meleg nyári estén is szívesen falatozzon mindenki.
Szerénytelenül állíthatom, hogy újabb elismerő nyammogásra késztettem a Családot. :-) ..... bár az igazat megvallva a római kömény és a koriander önmagában is megér egy üdvrivallgást, úgyhogy azt hiszem, hogy akik változatosságra - és egyúttal valami frenetikus ízkavalkádra vágynak - bátran nyúlhatnak ezekhez a fűszerekhez!
Nem szoktam ilyen hosszan, komplett ételekről bejegyzéseket írogatni, de az alábbi 3, egymást tökéletesen kiegészítő és ízharmóniát teremtő étket tényleg érdemes együtt elkészíteni és kipróbálni!
Kérlek, ne hagyjátok ki a kenyérlepényt! Egyáltanán nem bonyolult és tényleg kevés szívet gyönyörködtetőbb dolog létezik, mint a kenyértészta dagasztása és nyújtása! Aki még nem próbált kenyeret sütni, az akár ezzel is kezdheti - egész bizton kedvet kap!!!
Nálunk például a Párom (más szóval 'FHP', azaz 'Fantasztikus Házi Pék') vállalta a dagasztást, ami számára már rég nem ismeretlen, hiszen számtalan csodálatosabbnál csodálatosabb kenyérrel, cipóval, ciabattával örvendeztetett már meg eddig is. Egész jó móka együtt, tevékenyen időt tölteni a konyhában! Nem beszélve arról, hogy mennyire családias a közös főzőcske. Nem utolsó sorban pedig így mindig akad egy kedves segítő kéz, ami lelkesen átvállalja a sokszor csukló- vagy bicepsz edző feladatok elvégzését. (Mondjuk elgondolkodtató, hogy a legtöbb pék férfi - jegyzem meg - , úgyhogy tényleg csak egyszer kell, hogy Ők is részt vegyenek a kenyérkészítés csodájában: menten rákapnak!!!)
Citromos csirke csicseriborsós kenyérlepénnyel és sült paprikás kuszkusszal
Hozzávalók:
A csirkéhez: 1 kis grillcsirke, só, 50 g vaj, frissen őrölt bors, 1 citrom, olaj a sütéshez
A kenyérlepényhez: 500 g búzaliszt, 50 g élesztő, 250 ml víz, 1/2 doboz csicseriborsó, 1 ek. koriander mag, 1 ek. római kömény, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor
A kuszkuszhoz: 250 g kuszkusz, 250 ml forró víz, só, 1 kis cukkíni, 1 piros kaliforniai paprika, 3 szál újhagyma, 1 csokor friss koriander, 3-4 ek. olívaolaj
Érdemes először a kenyérhez hozzálátni. A római köményt és a koriander magot mozsárban alaposan megtörjük és kikészítjük a lecsorgatott csicseriborsót. A kimért lisztet és a sót tálba tesszük vagy lisztezett felületre öntjük. Az élesztőt elmorzsoljuk egy külön tálkában, a víz egy kis részével, majd hozzáadjuk a cukrot. Először nem történik semmi, de már néhány percen belül is látszani fog, hogy elkezdődött valami! Kb. 10 percen belül felfut az élesztő: krémes-habos lesz a szürkés víz teteje: na ekkor már jó. Hozzáadjuk a liszthez - például úgy, hogy a közepén kis fészket készítünk és ebbe öntjük. Mehet hozzá a többi víz is, majd alaposan eldolgozzuk úgy, hogy folyamatosan húzzuk hozzá a lisztet. Elég kulimászosnak fog tűnni, de nem szabad feladni. (Egyébként ha valaki a robotgép dagasztósprirálját használja, azért sem szólja meg senki!) Amikor már ragacsos-nyúlós a tészta, akkor egy kis liszttel meghintjük és elkezdjük gyömöszölni. Meglepően hamar elkezd összeállni. Hozzáadjuk a csicseriborsót és menten a tetejére szórjuk a megtört fűszereket is. Alaposan átgyúrjuk, hogy mindenhová jusson a remek ízekből. Kis cipócskát formálunk és a tésztát letakarva kelni hagyjuk.
A csirkét megmossuk, megtisztítjuk és kissé besózzuk. 50 g vajat a mikróban 2-3 fordulat alatt meglágyítunk és belecsavarjuk a 1/2 citrom levét. Frissen őrölt borsot és sót szórunk hozzá, majd alaposan elkeverjük. A mélyhűtőben - kb. 10 perc alatt - újra lehűtjük. A csirke bőre alá nyúlva - például a nyaki résznél, a melltől a comb felé is - kis vaj darabokat tömködünk a hús közelébe és teszünk belőle a belsejébe is. A maradék citromlével bedörzsöljük a csirkét kívül és belül is. Tepsibe kevés olajat és egy fél pohár vizet öntünk és sütni kezdjük a madarat. Ehhez kb. 160-180 C fokot érdemes választani. A sütés közben a pipit néhányszor locsolgassuk a szaftjával.
A paprikát, a cukkínit és az újhagymát megmossuk. A paprika és az újhagyma egyben marad, de a cukkínit felkarikázzuk és sütőlemezre fektetjük. Pici olíva olajjal meglocsoljuk, a cukkínit megsóssuk és mehet a csirke mellé a sütőbe.
Közben kimérjük a kuszkuszt, amit tálba öntünk. A forróvízzel gyorsan átkeverjük, sózzuk, olajat adunk hozzá és lefedve félretesszük. (Bámulatos, miként szívja magába a vizet!) Amint a zöldségek elkészülnek, a paprika kivételével feldaraboljuk őket apróbb darabokra és egyenesen a megfuhult kuszkuszhoz adjuk. A paprikát egy tálkába tesszük és folpackkal borítjuk, amíg langyosra nem hűl.
Ekkor néhány egyszerű mozdulattal lehúzzuk a héját és kivesszük a csumáját. Felaprítjuk és a kifolyt levével együtt a kuszkuszhoz keverjük. Már csak a koriander van hátra, amit összeaprítunk és belekeverünk.
Az elkészült - pirosodó bőrű - csirkét félretesszük.
A sütőt 200 C fokra kapcsoljuk. Amíg felmelegszik, a kenyértésztát lisztezett felületre borítjuk és átgyúrjuk. Könnyedén cipót, majd hosszúkás kenyérformát gyúrunk belőle.
Egy késsel 3-4 cm-es szeletekre vágjuk és a kis korongokat 1/2 cm vastag lepényekre nyújtjuk. (a legkönnyebb kézzel is meghúzogatni a tésztát) A lepénykéket hozzávetőleg 5 perc alatt, a sütőrácsra fektetve sütjük készre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése