2011. augusztus 26., péntek

A Közel-Kelet ízei (citromos csirke, kenyérlepény és sült paprikás kuszkusz)

Valami másra vágytam. Valami újra és izgalmasra. Rámtört az alkotási vágy....
Ennek szellemében gondolkodtam ízeken, zamatokon és aromákon. Nem tudom, mással hogy van ez; de én sokszor elmélkedem ételekről, alapanyagokról. A legutóbbi időben minduntalan Közel-keleti, illetve hasonló, az arab világot idéző fűszerek és étkek ízét éreztem. Érdekes kalandnak ígérkezett. Eszembe jutott a csicseriborsó, a kuszkusz, a koriander, a római kömény és szárnyalni kezdtek a gondolatok.


 

Van a jelenleg már-már konstansnak számító alapanyagom: úgymint cukkíni (amiből annyi terem, hogy lassan már a szomszéd is unja... :-) ), úgyhogy szinte magától értetődő, hogy ezt is bele kellett csempésznem a vacsorába. Aztán ott van a citrom, amiből télen-nyáron tartok itthon néhány szemet, mert annyi mindenbe érdemes néhány csepp levet vagy egy kis reszelt héjat belekomponálni....és akkor még nem is említettük a jó öreg limonádét!

Na szóval ezeket szerettem volna valahogy vegyíteni - no meg persze egy kis sültet -, oly módon, hogy a meleg nyári estén is szívesen falatozzon mindenki.

Szerénytelenül állíthatom, hogy újabb elismerő nyammogásra késztettem a Családot. :-) ..... bár az igazat megvallva a római kömény és a koriander önmagában is megér egy üdvrivallgást, úgyhogy azt hiszem, hogy akik változatosságra - és egyúttal valami frenetikus ízkavalkádra vágynak - bátran nyúlhatnak ezekhez a fűszerekhez!

Nem szoktam ilyen hosszan, komplett ételekről bejegyzéseket írogatni, de az alábbi 3, egymást tökéletesen kiegészítő és ízharmóniát teremtő étket tényleg érdemes együtt elkészíteni és kipróbálni!
Kérlek, ne hagyjátok ki a kenyérlepényt! Egyáltanán nem bonyolult és tényleg kevés szívet gyönyörködtetőbb dolog létezik, mint a kenyértészta dagasztása és nyújtása! Aki még nem próbált kenyeret sütni, az akár ezzel is kezdheti - egész bizton kedvet kap!!!
Nálunk például a Párom (más szóval 'FHP', azaz 'Fantasztikus Házi Pék') vállalta a dagasztást, ami számára már rég nem ismeretlen, hiszen számtalan csodálatosabbnál csodálatosabb kenyérrel, cipóval, ciabattával örvendeztetett már meg eddig is. Egész jó móka együtt, tevékenyen időt tölteni a konyhában! Nem beszélve arról, hogy mennyire családias a közös főzőcske. Nem utolsó sorban pedig így mindig akad egy kedves segítő kéz, ami lelkesen átvállalja a sokszor csukló- vagy bicepsz edző feladatok elvégzését. (Mondjuk elgondolkodtató, hogy a legtöbb pék férfi - jegyzem meg - , úgyhogy tényleg csak egyszer kell, hogy Ők is részt vegyenek a kenyérkészítés csodájában: menten rákapnak!!!)


Citromos csirke csicseriborsós kenyérlepénnyel és sült paprikás kuszkusszal



Hozzávalók:
A csirkéhez: 1 kis grillcsirke, só, 50 g vaj, frissen őrölt bors, 1 citrom, olaj a sütéshez
A kenyérlepényhez: 500 g búzaliszt, 50 g élesztő,  250 ml víz, 1/2 doboz csicseriborsó, 1 ek. koriander mag, 1 ek. római kömény, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor
A kuszkuszhoz: 250 g kuszkusz, 250 ml forró víz, só, 1 kis cukkíni, 1 piros kaliforniai paprika, 3 szál újhagyma, 1 csokor friss koriander, 3-4 ek. olívaolaj

Érdemes először a kenyérhez hozzálátni. A római köményt és a koriander magot mozsárban alaposan megtörjük és kikészítjük a lecsorgatott csicseriborsót. A kimért lisztet és a sót tálba tesszük vagy lisztezett felületre öntjük. Az élesztőt elmorzsoljuk egy külön tálkában, a víz egy kis részével, majd hozzáadjuk a cukrot. Először nem történik semmi, de már néhány percen belül is látszani fog, hogy elkezdődött valami! Kb. 10 percen belül felfut az élesztő: krémes-habos lesz a szürkés víz teteje: na ekkor már jó. Hozzáadjuk a liszthez - például úgy, hogy a közepén kis fészket készítünk és ebbe öntjük. Mehet hozzá a többi víz is, majd alaposan eldolgozzuk úgy, hogy folyamatosan húzzuk hozzá a lisztet. Elég kulimászosnak fog tűnni, de nem szabad feladni. (Egyébként ha valaki a robotgép dagasztósprirálját használja, azért sem szólja meg senki!) Amikor már ragacsos-nyúlós a tészta, akkor egy kis liszttel meghintjük és elkezdjük gyömöszölni. Meglepően hamar elkezd összeállni. Hozzáadjuk a csicseriborsót és menten a tetejére szórjuk a megtört fűszereket is. Alaposan átgyúrjuk, hogy mindenhová jusson a remek ízekből. Kis cipócskát formálunk és a tésztát letakarva kelni hagyjuk.

A csirkét megmossuk, megtisztítjuk és kissé besózzuk. 50 g vajat a mikróban 2-3 fordulat alatt meglágyítunk és belecsavarjuk a 1/2 citrom levét. Frissen őrölt borsot és sót szórunk hozzá, majd alaposan elkeverjük. A mélyhűtőben - kb. 10 perc alatt - újra lehűtjük. A csirke bőre alá nyúlva - például a nyaki résznél, a melltől a comb felé is - kis vaj darabokat tömködünk a hús közelébe és teszünk belőle a belsejébe is. A maradék citromlével bedörzsöljük a csirkét kívül és belül is. Tepsibe kevés olajat és egy fél pohár vizet öntünk és sütni kezdjük a madarat. Ehhez kb. 160-180 C fokot érdemes választani. A sütés közben a pipit néhányszor locsolgassuk a szaftjával.

A paprikát, a cukkínit és az újhagymát megmossuk. A paprika és az újhagyma egyben marad, de a cukkínit felkarikázzuk és sütőlemezre fektetjük. Pici olíva olajjal meglocsoljuk, a cukkínit megsóssuk és mehet a csirke mellé a sütőbe.
Közben kimérjük a kuszkuszt, amit tálba öntünk. A forróvízzel gyorsan átkeverjük, sózzuk, olajat adunk hozzá és lefedve félretesszük. (Bámulatos, miként szívja magába a vizet!) Amint a zöldségek elkészülnek, a paprika kivételével feldaraboljuk őket apróbb darabokra és egyenesen a megfuhult kuszkuszhoz adjuk. A paprikát egy tálkába tesszük és folpackkal borítjuk, amíg langyosra nem hűl.


Ekkor néhány egyszerű mozdulattal lehúzzuk a héját és kivesszük a csumáját. Felaprítjuk és a kifolyt levével együtt a kuszkuszhoz keverjük. Már csak a koriander van hátra, amit összeaprítunk és belekeverünk.



Az elkészült - pirosodó bőrű - csirkét félretesszük.
A sütőt 200 C fokra kapcsoljuk. Amíg felmelegszik, a kenyértésztát lisztezett felületre borítjuk és átgyúrjuk. Könnyedén cipót, majd hosszúkás kenyérformát gyúrunk belőle.


Egy késsel 3-4 cm-es szeletekre vágjuk és a kis korongokat 1/2 cm vastag lepényekre  nyújtjuk. (a legkönnyebb kézzel is meghúzogatni a tésztát) A lepénykéket hozzávetőleg 5 perc alatt, a sütőrácsra fektetve sütjük készre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése