2011. november 9., szerda

A Nagy Kertátalakítás - Apróságok kíméljenek! avagy "kis kert, nagy növényekkel lakótársakat keres"



          

Végre elkezdtük hát a beszerzést!!!!!!!!!!!! És fizettünk. Sokszor. Sok helyen. Sokat. Igen, a növények tényleg nem olcsók! - Mondjuk szerencsés az, aki egy új, teljesen üres (vagy néhány fával tarkított, egyébként beültetetlen) kertet szeretne televásárolni növényekkel. Ebben az esetben nyugodtan választhat apróbb, egymáshoz korban - és persze termetben - illő darabokat. Nálunk persze más volt a helyzet, hisz hogy mutatna egy 15 éves cserje mellett egy 50 cm-es örökzöld? A lassú növekedésű örökzöldnek hosszú évekbe telne, hogy legalább a cserje 3/4-ig elérjen....nem maradt más hátra, mint beismerni, hogy kénytelenek vagyunk a korosabb - és naná, hogy sokszor drágább - példányok közül válogatni....szóval előkerült az összes megtakarítás a cihából: így álltunk neki vásárolni. De mekkora örömmel!!!!


Plató-számra hordtuk haza a növényeket - szép díszfüveket, rózsákat, különleges örökzöldeket, kúszókat, évelőket. Jöttek a díszfák és a ritkaságok. Beteges mennyiségű időt töltöttünk kertészetekben - állandó programmá vált a nézelődés. A legjobb az egészben a vadászat volt. Kitalálni, megkeresni, kiválasztani és hazahozni.
A legjobb sztori talán az volt, amikor Párommal munka ügyben Békésre kellett mennünk. Felkészültem: éljen az Internet!,  és kiderült, hogy 'mit ád Isten?!', egy igen kellemes kis árudával büszkélkedhet  a település.... Beugrottunk hát és végül megpakolva jöttünk haza több száz kilométeren keresztül: a platón leponyvázva érkeztek az örökzöldek, no meg az a jónéhány 'Jaj, de helyes!', 'Hű, pont ilyet szerettem volna' felkiáltások között kiválasztott szerencsés..., aki mind a mi kertünket díszíti azóta.




Nyilván nem ez volt az egyetlen vicces eset. Sokszor haladtunk kb. 2-vel, hogy nehogy huzatot kapjanak az utazók...volt, hogy a szélvédő elé lógott a fácska koronája... :-), magasodtak a bokrok, a ciprusok, úgyhogy halálra izgultam magam, hogy a többi autósnak segítséget nyújtó lehúzódásaink eredményeképp mennyinek törik le a csúcsa az út fölé hajló faágaktól...


Halomban vártak hát az ültetésre. Gyűltek és gyűltek. Mi meg szorgosan rakosgattuk, nézegettük, hogy figyelembe véve a preferált helyigényüket vajh' hogy is mutatnának majd egymás mellett a növénykéink.

Ez volt a következő feladat. Mert ugye magyaráznom sem kell, hogyan is van ez.... ?! Elmegyek az árudába, tudom mit keresek. Meglelem (vagy nem...) de biztos megakad a szemem még néhány csodán...És akkor ki tud ellenállni??? Ebből következik a megoldásra váró probléma: hova is fogom az összes növényt elültetni?... mert ha jól emlékszem, még nem vettem meg a szomszéd telket......
       

                                                                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése