2011. november 13., vasárnap

Vasárnap délutáni időtöltés - Normandiai fahéjas-tejszínes almatorta

Itt üldögéltem délután - és bentről szemléltem a kinti világot. Igen-igen, már jól esik a szoba melege - de még mindig kintre kívánkozom. :-)
Lehet, hogy a vasárnap az oka, de a késői ebéd után a kávékészítés előtt hiányérzetem támadt. Azonnal rájöttem, hogy egy kis süti hiányzik a boldogsághoz.


Valamelyik nap gyönyörűséges zöldalmát vettem, méghozzá legnagyobb meglepetésemre a híres Granny Smith félét (ámde szatmári szedésűt!), amiből evidensen következik valami fahéjas sütemény elkészítése...mármint nálam. Előszedtem egy francia receptet és gyorsan ellenőriztem, hogy minden szükséges alapanyaggal rendelkezem-e, mivel biztosan tudtam, hogy nincs kedvem boltba indulni. Ilyen a szerencsések sorsa, percekkel később azon kaptam magam, hogy lisztet és cukrot mérek, tojás kavarok és almát hámozok...

A végeredmény pedig ínycsiklandó illatával itt gőzölög az asztalon és csak arra vár, hogy melegségével és zamatával feldobja az estének tűnően sötét késődélutánt. Gyűlölöm, hogy ilyen hamar sötétedik!! Ez a téli időszámítás egyik utálatos velejárója - nem vagyok képes megszokni, hogy reggel és délután is sötét van. Ettől valahogy rövidebbnek tűnik a nap és az élet is... 

Normandiai fahéjas-tejszínes almatorta


Hozzávalók:
a tésztához: 150 g hideg vaj, 250 g liszt, 60 g kristálycukor, 1 kiskanál vaníliaaroma, 1 tojás, 1 ek. víz, csipet só
a tetejére: 3 szem zöldalma, 200 ml tejszín, 2 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál őrölt fahéj, 100 g kristálycukor, 1 citrom leve

Először a tésztát kell elkészíteni, mert (bár az összeállítás pofonegyszerű), a sok vaj miatt többszöri pihentetést igényel. Egy kis tálban feltörjük a tojást és elkeverjük 1 evőkanál hideg vízzel. A kimért lisztet egy nagyobb tálba öntjük és a hideg vajat kis kockákra vágva beledobáljuk, majd alaposan elmorzsoljuk a lisztben.

     

 
A vaníliaaromát, a csipet sót és a kristálycukrot a tojáskeverékhez adjuk és még egyszer átkeverjük. A vajas liszt közepébe kis lyukat vájunk és ebbe öntjük a tojásos keverék 1/3-át. Átgyúrjuk és közben hozzáadjuk a 2. harmadot. Amint ezzel is elkészülünk, jöhet a 3. harmad és az alapos gyúrás. A tészta viszonylag kemény lesz, de töltsön el örömmel, hogy hamarosan kifényesedik a vajtól. Kis cipót formázunk és 15-20 percre a hűtőbe tesszük pihenni (érdemes folpackba csomagolni vagy legalább letakarni). Egy 24 cm-es kerek piteformát kivajazunk és szintén a hűtőbe tesszük pihenni.

A tejszínes krémhez feltörjük a két tojást és beldobjuk a plusz 1 tojás sárgáját is. Ehhez megy a tejszín és a cukor, majd az egy teáskanálnyi fahéj. Habverővel habosra keverjük és félretesszük.
Az almákat meghámozzuk és minimum nyolcadokra vágjuk (de minél vékonyabbak a szeletek, annál szebben lehet elhelyezni őket a süti tetején!), és a magházakat is eltávolítju
k. Egy kis tálba némi hideg vízbe áztatjuk és meglocsoljuk egy citrom levével, hogy ne barnuljanak meg.

           

A tésztát elővesszük és 2-3 mm-esre, kör alakúra kinyújtjuk. A kivajazott sütőformára hengergetjük a nyújtófával, majd alaposan belenyomkodjuk (ne maradjon levegőbuborék a süteményben!). A tésztát ismét a hűtőbe tesszük újabb 15 percre. Közben a sütőt 170 C fokra (illetve légkeverésesnél 160 C fokra előmelegítjük).
Az almaszeleteket elrendezzük a tészta tetején és ráöntjük a tejszínes fahéjkrémet. Mehet is a sütőbe 45-55 percre.
A kész süti tetejét megszórjuk porcukorral és készítünk mellé egy finom kávét! :-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése