2011. november 26., szombat

Sütőtök, parmezán és rozmaring


Azért mert mi nem ünnepeljük a Halloweent, még nagyon is szeretjük a sütőtököt! Mellesleg jegyzem meg, hogy azért egyszer ki fogom próbálni a töklámpás készítést is, mert tulajdonképpen nagyon kedves és szórakoztató jelenség a világító tökfej... :-)

Gyerekkoromban minden ősszel megkezdődött az itthoni sütőtök sütés; amúgy a hagyományos módon. Kicsiként viszont még nem szerettem. Főleg az állagával volt bajom, azt hiszem. Az íze azért nem volt rossz és megfigyeltem, hogy a felnőttek mennyire lelkesednek érte - bár ezt őszintén nem nagyon értettem. Érdekes, hogy a már akkoriban is kapható sütőtöklevet mégis imádtam...

Ami viszont már akkor is csodálattal töltött el, az a sülő sütőtök illata volt, ami betölötte a konyhát...

...Aztán teltek a gyermekévek és egyszercsak azt vettem észre, hogy már én is várom a kész sütőtököt...rájöttem, hogy nagyon is finom csemege, ahogy a cukor vagy méz, amivel alaposan megszórtuk vagy bekenegettük a darabkák tetejét karamellizálódik a narancs színű tökhúson.

Azóta kifejezetten divatbajött a sütőtök felhasználása - és erre a megélénkült keresletre (véletlenül) jól reagált a kínálati oldal is, hiszen megjelentek a különböző méretű és formájú, zamatú és színű sütőtökök. Aztán az is lehet, hogy szép lassan, a kínálat bővítésével keltették fel az érdeklődést a sütőtök iránt, hogy újabb piacokat szerezzenek...Na mindegy. Itt most nem a gazdaság a lényeg. Hanem maga a termék... :-)




Készíthetünk belőle tölteléket, keverhetjük tésztába, lehet belőle püré és még sok minden más is...például fagyi. De amiről én beszélni szeretnék, az egy mennyei sütőtökkrémleves, ami sok mindenben eltér a hagyományostól. Persze miért is ne térne? Pont ez a jó benne. 
Meg még az is jó benne, hogy a 'macerásabb' és időigényesebb részét elég egy szezonban csak egyszer megcsinálni. Ettől kezdve a félkész alapanyagot én már a mélyhűtőből húzom elő....bár akkor még sok esetben kérdéses, hogy végülis leves lesz-e belőle vagy újabb kreálmánykodás áldozatává válik... :-)

Egyébként a leves - ha az alapanyag a mélyhűtőben pihen -  maximum 10 perc alatt készül el!!!


Rozmaringos sütőtökleves parmezánnal


Hozzávalók:
A félkész alapanyaghoz: egy nagyobb sütőtök (vagy egy óriás fele), 3-4 szál rozmaring, 1 egész fej fokhagyma, olívaolaj, só, bors

A leveshez: az alábbiak szerint előkészített, már megsütött tök (vélhetőleg elég lesz egy része), 150 g frissen reszelt parmezán, 200 ml főzőtejszín, 1 l sonkalé vagy 1 l csirkealaplé (az előzőt nyugodtan őrizgethetjüka mélyhűtőben, az utóbbit - ha nincs más - készíthetjük leveskockából is!), 50 g vaj, kevés szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma.

A sütőtököt (keresztben, szóval a kalapját leemelve!!!) félbevágjuk. A magokat kanállal kikaparjuk és félretesszük: egy kis pirított tökmag néhány 10 perc alatt még lehet belőlük! Egy késsel a tököt beirdaljuk - legjobb, ha rácsmintás lesz a teteje. A fokhagymafejet szintén keresztben félbevágjuk (pucolni nem kell) és alapsan bedörzsöljük vele a tököt. Megsózzuk, frissen őrölt borsot szórunk rá és a rozmaringágakat ráfektetjük. A fokhagymát is dobjuk a közepébe. Olívaolajjal meglocsoljuk. 160-170 C fokra mehet is a sütőbe, úgyhogy innentől hosszú időre nincs is dolgunk vele. Az egyetlen, hogy a fokhagymát érdemes sütés közben figyelgetni, mert hamar szenesedni kezd. Ha kiszedtük, tegyük félre, mert még szükségünk lesz rá!

Az elkészült sütőtököt egy kanállal alaposan kivájjuk - a levéről sem feledkezünk meg - és hozzádobjuk a sült fokhagymagerezdeket is (persze már héj nélkül!). Ha a rozmaringról néhány levélke is marad a tökpépben, csak örülhetünk, de az ágakat kidobjuk!

Na ez az a pép, ami remekül eláll a mélyhűtőben várva a további felhasználást!!!



A tök kivájt húsát lábosba dobjuk és felöntjük az előkészített sonkalével. Hozzáöntjük a főzőtejszínt és még egy kicsit megborsozzuk. Hagyjuk, hogy felforrjon, aztán lejjebb vesszük a hőmérsékletet alatta. A finomra zúzott fokhagymát és a reszelt parmezánt is belekeverjük. Átorgatjuk és egy kevés szerecsendiót reszelünk hozzá, illetve sózzuk. Néhány perc alatt kész lesz a leves, amivel már csak annyi a dolgunk, hogy beledobjuk a vajat, és vagy turmixgépben vagy botmixerrel a lábosban pürésítjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor egy kevés alaplével vagy egy pohár vízzel lazítunk rajta. Tálaláskor parmezán forgácsokat vagy reszelt parmezánt szórunk a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése