2011. november 23., szerda

Spaghetti alla Carbonara / Carbonara spagetti

Egyik este tényleg nem volt kedvem különösebb főzőcskézéshez...de lássuk be, enni azért kell. Méghozzá lehetőség szerint valami meleget. Ilyenkor jönnek elő a tésztaételek, mert ideális esetben a tészta megfőzése alatt a ragu is elkészül - úgyhogy igazán 10 perc az egész!

Már elég rég nem készítettem Carbonara spagettit, amit szerintem mindenki ismer; de csak nagyon kevésszer lehet igazán finomat találni belőle - és ez igaz az éttermek kínálatára is. (Én azt hiszem /néhány próbálkozás után/ már sok évvel ezelőtt feladtam, mert tényleg elég volt a csalódásból.) Ennek a tésztának pont az egyszerűségében rejlik a szépsége; és nem hiszem, hogy a tejszín-tojás-húsos bacon/pancetta dolgon lenne mit bonyolítani....Meg hát felesleges is...

Mindemellett ez az az étel, aminek elkészítése azzal kezdődik, hogy megterítjük az asztalt és előkészítjük a tányérokat, mert kifejezetten frissen az igazi...a tészta ugyanis könnyen beszívja a tejszínt, a tojás meg rásül ... :)


Spaghetti alla Carbonara


Hozzávalók: 250 g pancetta feldarabolva vagy 250 g apróra vágott húsos bacon, 250 ml főzőtejszín, 6 ek. parmezán, 2 tojás + 4 tojás sárgája, szerecsendió, só, bors, olívaolaj, 500 g spagetti, só, víz a főzéshez

A tésztát sós, lobogó vízben feltesszük főni. Ezzel egy időben egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk és erre dobjuk a pancetta darabkákat vagy a szalonnakockákat. Jól átforgatjuk és félrehúzzuk, ha kell. Egy tálkában a két egész tojást és a szétválasztott tojások sárgáját összekeverjük a tejszínnel, kevés sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendiót reszelünk hozzá. Beleforgatjuk az előzőleg lereszelt parmezán sajtot is.


Amint a tészta elkészült, a tejszínes keveréket a szalonnához öntjük és a tésztát is egyenesen a serpenyőbe szedjük. Alaposan összeforgatjuk a tejszínes-tojásos mártással. Erre elég 1 perc, mert különben rántottás-omlettes tésztát kapunk (ami valahogyan elgyszercsak elkezd hasonlítani a jó öreg tojásos nokedlihez...) !!! Tálaláskor mehet a tetejére is egy adag parmezán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése