2011. szeptember 18., vasárnap

Cékla mese - avagy a Bíbor Gumó titka

A Bíbor Gumó gyermekkorunkban - és azóta is töretlenül - az egyik legkedveltebb savanyúságként került be étrendünkbe. Elvitathatatlanul jól tud esni egy kis savanyúság a nehéz, magyaros ételekhez - főként téli napokon.




Mi is ültettünk belőle szép számban Micsurinban, úgyhogy már egészen a nyári hónapoktól rendelkezésünkre áll ez az ellenálhatatlan gumó-zöldség. (Jelzem, én a gyönyörű, vérvörös erezett levelét is felhasználom zöldsalátákba)

Hozzáteszem, hogy elképesztően egészséges - ásványi anyagok és vitaminok tökéletes tárháza. C-vitamin, B-vitaminok, folsav, béta-karotin...szóval igazi vitaminbomba!


 
Mi alapvetően nem azért ültettük, hogy majd téli savanyúság kerülhessen az asztalra; nyersen, főzve, sütve is fantasztikus felhasználási lehetőségek adódnak - sőt, még süteménybe is kiváló! :) Talán butaságnak hangzik, de van valami egyedi földíze, ami annyira különleges, hogy csak szeretni lehet.

Nálunk van néhány kedvenc - és kikövetelt - elkészítési mód. Ezek egyike a tejszínes céklasaláta, amit bármilyen sült mellé szívesen fogyaszt a Család. Ez is annyira egyszerű, hogy nincs aki ne tudná elkészíteni - viszont várakozáson felüli ízélményt nyújt!

Tejszínes céklasaláta snidlinggel

 


 
Hozzávalók: 10-12 közepes fej cékla, 200 ml sűrű tejszín, szép csokor metélőhagyma (snidling), só

Az alaposan megmosott gumókat nem hámozzuk; héjastól sós vízben puhára főzzük. (A legjobb, ha a céklák körülbelül hasonló méretűek, hogy a főzési idő is azonos legyen.) Ez egy kis időt igénybe vesz - legjobban úgy győződhetünk meg arról, hogy megpuhultak a gumók, ha hústűvel megszurkáljuk őket. Ha elkészültek, hideg víz alatt kissé lehűtjük és késsel egyszerűen lehúzzuk a héjukat. - Vigyázat, a cékla fog!!!
A puszolt gumókat negyedekbe, hatodokba vágjuk és tálba rendezzük. A tejszínt ráöntjük, és alaposan sózzuk a salátát. A snidling szálakat összefogjuk és ollóval kb. 1 cm-es darabkákra vágva a salátához adjuk.
Az egészet összekeverjük és még langyosan tálalhatjuk sülthúsok mellé.
Érdemes kipróbálni lehűtve is: vendégváráshoz, hideg köretként is tökéletes, mivel szokatlan erős pink színével már az asztalon is mutatós - nem beszélve a meglepetésnek is beillő ízével! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése