2011. szeptember 13., kedd

Garantált siker: Tiramisu

Van mindjárt három szülinap - szép sorjában - és egy névnap is a Családi Ünneplistán, ami szeptemberre esik
Ez persze az ajándékötletek gyártása mellett mennyiségi konyhai előkészülettel és foglalatossággal is jár. Igyekszem nem túl elrugaszkodott dolgokat kitalálni (szem előtt tartva a költségvetési lehetőségeinket), de úgy tűnik nehezebb belül maradni a tervezett kiadásokon, mint azt reméltem. Elmerengek mindenféle szuper sülteken, leveseken, előételeken és tortákon. Aztán újabb ötleteim születnek és már kész is a káosz... :-)

A dolgot nehezíti, hogy nem mindenki kimondott édesség-rajongó a családban - úgyhogy olyan ünnepi (vagy legalábbis ünnepinek nevezhető) desszerttel kell előrukkolnom, ami azért minimum viszonylagos sikerre számíthat... :-)

Az egyik biztos pont az életemben a Tiramisu, ami tutti, hogy elfogy - nincs az a mennyiség, ami kifogjon Kiscsaládunk tagjain....főleg az én Egyetlenemen, aki képes egy hatalmas tállal egymaga elpusztítani ebből az olasz eredetű finomságból. Az eredeti receptben vagy Marsala bor vagy Amaretto szerepel, de fantasztikusan finom egy kis fűszeres rummal vagy konyakkal bolondítva is. Az alkoholmennyiséget érdemes annak függvényében meghatározni, hogy felnőtteknek vagy gyerekeknek készítjük a krémes édességet. Ami a többi alapanyagot illeti, egyetlen szabály van csak: a tojásoknak a lehető legfrissebbnek kell lenniük! Ezen kívül érdemes kizárólag szalmonella ellen kezelt tojásból készíteni!


Tiramisu



Hozzávalók: 500 g Mascarpone sajt, 6-8 ek. kristálycukor, 2 cs. vaníliáscukor, 6 egész tojás, 400 ml tej, 400 ml főzött presszókávé (ha nincs más, akkor a szokásosnál erősebbre készített instant kávé), 800-1000 g babapiskóta, választott szeszesital - legyen mondjuk a fűszeres rum (és ha nincs más, akkor emlékezzünk, hogy nagymamáink előszeretettel használták édességekhez a sütőrumot is!) -, kakaópor

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz adjuk a kristálycukor nagyobbik részét és a vaníliáscukrot. Robotgéppel - vagy fakanállal - fehérre keverjük. Ehhez jön a Mascarpone és egy jó adag (ezt bízzuk az ízlésünkre....) rum. Alaposan összekeverjük. A kávét a tejjel és egy kis cukorral elkeverjük egy lapos tálban - ebbe is öntünk egy kis adag rumot. 2 kanálnyi cukrot adunk a fehérjékhez, amit kemény habbá verünk. A tojáshabot a Mascarponés krémhez forgatjuk, ettől könnyű és kissé levegős lesz. Az előkészített desszertestál alját vékony rétegben megkenjük a krémmel, majd elkezdjük a piskóták 'áztatását'. Itt a titok: nem szabad áztatni, csak finoman megforgatni - tapasztalatom szerint 2 darabnál többet egyszerre ne próbáljunk a tejeskávéba mártani, mert ennél többet úgysem lehet egyszerre kihalászni és a babapiskóta pillanatok alatt szétmállik! Szép sorban lerakjuk a piskótákat a tálba és ennek tetejére halmozzuk, szépen elosztva a krém harmadát. Jöhet a következő piskótaréteg, majd ismét a krém. A harmadik piskótaréteg tetejére is halmozzunk bőséggel a krémből. Ha elkészültünk, az édesség mehet a hűtőbe - minél több órára. A kakaót közvetlenül a tálalás előtt szórjuk a tetejére, így nem nedvesedik át a por!

1 megjegyzés: