2011. szeptember 21., szerda

Kapor és lazac

Ez az egész úgy kezdődött, hogy éppen azon a napon kaptunk a szomszédasszonyunktól egy nagy csokor kaprot, amikor én a boltból épp egy gyönyörű fej római salátával tértem haza. ... Hát vissza kellett ülnöm a kocsiba és azon nyomban lazac-vadászatra indultam. :-) ..... mivel későn értem haza, igazán ideálisnak bizonyult az eltervezett salátavacsora, amit a belépés-kézmosás-kipakolás kombótól számított 15 percen belül elő tudtam varázsolni a varázsdobozból - jó szívvel ajánlom hát minden idő szűkében lévő konyhatündérnek, aki elismerésre vágyik!!!!




A kapor rengeteg halféléhez illeszthető, azonban intenzív aromája miatt érdemes karakteres ízű halakhoz használni.
Itt van mindjárt a lazac. Mifelénk általában ünnepekkor kerül az asztalra - egyfelől nem élünk Alaszkában... (sem), másfelől elég borsos az ára -, azonban élettani hatását figyelembe véve igazán megtehetjük magunknak a szívességet, hogy legalább egyszer-egyszer vásárolunk belőle a halaspultnál. A színe csodálatos, elkészítve pedig fantasztikusan omlós az állaga. És akkor ott vannak még a B-vitamin félék, az Omega-3, a D-vitamin is - melyek mindegyike elképesztően egészséges! - nyugodtan nevezhetjük a lazacot szuper-tápláléknak!!!

Nem azt akarom mondani, hogy a mi asztalunkon mindennapos vendégek a lazacos ételek, de annyira kívántam már ezt a halat, hogy muszáj volt valamit kitalálnom, ami különbözik az átlagos elkészítési és tálalási módoktól, hogy változatossá tegyem a menüt.

Ahhoz, hogy új élményben legyen részünk elég néhány összetevő - én abban hiszek, hogy az egyszerű, de harmonizáló alapanyagokból rafináltan finom ételek készíthetők.


Kapros lazacsaláta



Hozzávalók: 2 szelet friss lazac, 1 fej lilahagyma, 1 csokor kapor, 1 fej római saláta, olívaolaj, 1 citrom leve, só, bors

A lazacszeleteket kevés olívaolajon kissé sózva és borsozva néhány perc alatt (egyszer közben megforgatva) puhára pároljuk. A megmosott római salátát feldaraboljuk, majd apróra vágjuk a megtisztított lilahagymát is. Ezeket tálba dobjuk és a tetejére szórjuk a felaprított kaprot. Egy jól zárható kis tégelyben  (legegyszerűbb egy régi csavaros tetejű dzsemes vagy befőttes üveg!!!) összekeverjük a salátaöntetet: egy jó adag olívaolajat 1/3-nyi citromlével - tehát 3 rész olajat 1 rész citromlével -, majd alaposan sózzuk, borsozzuk. Rázárjuk a kupakot és összerázzuk.



Az elkészült lazacot félretesszük és kissé hűlni hagyjuk. A bőrétől megválunk és figyelmesen kiszedegetjük a szálkákat is. A halhúst lemezeire szedjük és a saláta tetejére szórjuk. Megöntözzük az öntettel és alaposan összeforgatjuk. Pirított kenyérszeletekkel és egy üveg behűtött Sauvignon Blanc-nal - ezzel a káprázatosan karakteres borral - azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése