2011. szeptember 11., vasárnap

Túltermelési válság 1. (cukkíni és paradicsom minden mennyiségben)

A világunkat jellemző makrogazdasági jelenségek lassan kezdenek Micsurinban is leképeződni: ilyen a mi mikrogazdaságunk... :-)
A túltermelési válság lassan olyan méreteket ölt, hogy ember legyen a talpán, aki képes eligazodni a történések tengerében! Mármint kertjében...Az a helyzet ugyanis, hogy annyi, de annyi a cukkíni, a paradicsom, no meg a körte, hogy tényleg nem tudunk mit kezdeni vele. Természetesen mindenki, aki erre jár megkapja a maga kis szeretetcsomagját, de még így sem győzzük. Na ezt úgy kell elképzelni, hogy nem elég, hogy az egész szomszédság cukkínin él, -ahogy talán korábban már írtam-, de még a Londonba visszatérő testvéremék bőröndjét is megtömtem vele. Jó, lehet, hogy ez nem teljesen legális....dehát mit tehetnék?!
Igen-igen, tudom, hogy a cukkíniról már számtalan bejegyzésben megemlékeztem, de nem tettem említést a többi 'renitensről', aki oly jól érzi magát minálunk, hogy csodájára jár az egész Család. Azt hiszem, lassan kifogyunk az ötletekből....Isten bizony nem tudok mindennap cukkínit főzni. Se' paradicsomot. Viszont remekül tudom kombinálni a kettőt!
Néhány nappal ezelőtt ismét köret lett a zöldségekből, mert ez mindannyiunk egyik kedvence. Csirkemellhez ettük, amit még egy kis rizzsel is körítettünk (ez persze másoknál nyilván elhagyható....de nálunk, főleg, mivel Párom DNS láncában van egy elrejtett kínai kromoszóma-pár, ez teljességgel ki van zárva)


Baconbe tekert csirkemell csíkok csőben sült rakott cukkínivel



Hozzávalók: 2 egész csirkemell, 1 kis csomag szeletelt bacon, 1 nagyobb (vagy 3 kisebb) cukkíni, 8 szem paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma, 150 g reszelni való fehér sajt (akár Trappista is jó), 150 g füstölt sajt, só, bors, liszt, olaj

A csirkemelleket megpucoljuk, kifilézzük és nagyobb csíkokra vágjuk. Fűszerezzük ízlés szerint, de a sóval óvatosan bánunk, mert a bacon is sós! Félretesszük és állni hagyjuk. Közben a cukkínit megmossuk és felszeleteljük. Ha nagyobb a cukkíni, akkor először hosszában felvágjuk és a magokat kikanalazzuk. Ezt követően félkarikákba vágjuk. Amikor még zsenge a zöldség, akkor erre nincs szükség, elég, ha szépen felkarikázzuk az egészet. Egy tálban besózzuk és ezt is állni hagjuk.
15 perc múlva olajat hevítünk egy serpenyőben. Adagonként sütjük ki a cukkíni karikákat úgy, hogy előbb lisztbe forgatjuk valamennyit. Mindkét oldalán kissé megpirítjuk valamennyit. Amint az első adag elkészült, egy olajjal kikent, sütőben használható magasfalú cserépedénybe vagy kis tepsibe szedjük. Szépen elrendezgetjük őket, amíg a második adag elkészül. Felszeljük a tiszta paradicsomot - én általában félkarikákra vágom ezt is. Egy réteg paradicsomot fektetünk a cukkínire, amit meg is sózunk. Erre kerül egy fej apróra vágott fokhagyma - aminek darabkáit egyenletesen elszórunk. Ha elkészült a második adag cukkíni, akkor az következik, majd ismét a paradicsom (pici sóval) és a fokhagyma. A tetejére majd paradicsom kerül, amire már csak az összekevert két féle sajtból elkszített reszeléket szórjuk. Mehet is a sütőbe, úgy 150 C fokra. Ennél nem kell melegebb, hogy jól átsüljön és a sajt se égjen meg.



Ha bedugtuk a zöldséget a sütőbe, akkor elővehetjük a befűszerezett csirkemell szeleteket. A szeletelt szalonna csíkjait félbevágjuk és egy-egy csirkemellett körbeölelünk vele. Fogpiszkálóval megtűzzük a bacon sálat, hogy ne csússzon le sütés közben. Serpenyőben 2-3 kanál olajat hevítünk, és ebben pirítjuk a csirkemelleket mindkét oldalról. Több olaj nem kell, mert a szalonnából sül ki épp elég zsiradék. Mire elkészülünk, addigra az illatozó zöldségköret is elkészül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése