2011. szeptember 15., csütörtök

Habanero - a morcos chilipaprika

Imádjuk az erőspaprikát; annak minden formáját előszeretettel fogyasztjuk. Legyen szó savanyított cseresznyepaprikáról, piri-piri paprikáról, pfefferoniról vagy friss chili fajtákról, erős, harsogós zöldpaprikákról, Jalapeno-ról - nálunk minden elfogy.
Valamelyik nap a szupermarketben ténferegve örömmel fedeztem fel, hogy a szokásos chili kínálat bővült: már nemcsak a Thaiföldről származó - és sokunk által már évek óta vásárolt apró, cseresznyepiros színben tündöklő fűszer kapható, hanem az egyik kedvencem, a Jalapeno mellett már a Habanero is megjelent.


Itt van ez a gyönyörűséges, napsárga apróság - ami mérgesebb, mint gondolnánk! (Mindenképp érdemes legalább egyszer kipróbálni - de kezdőknek nem ajánlom...) A Dél-amerikai őslakosoktól került a Karib-tenger szigeteire, ahonnan Kubán át Mexikóba. A Habanero 'havannai' neve megtévesztő, mivel itt nem igen használják. Azért nem nevezném még mexikói nemzeti eledelnek sem - mivel ez a világ egyik legerősebb chili paprikái közé tartozik....a ritkább felhasználás oka nyilván a sokak számára már elviselhetetlen csípősség, amivel ez a kis csoda lampion rendelkezik. Elég becsapós, hisz' hívogató, kerekded és illatos.

A legizgalmasabb tulajdonsága az, hogy egy parányi vaníliás, vajas illat is érződik a felvágott paprikán, ami nem vész el főzés közben sem - és csodálatos aromát ad az ételnek. Az viszont, hogy mennyit használunk fel, mindenképp megfontolandó: már egy 1/2 Habanero (kicsumázva) is elképesztően erőssé teszi akár a 4 főre készített ételt is!!!

Mi tésztaraguba tettük, aminek receptje főzés közben alakult....és a végeredmény ha nem is izzasztó, de legalábbis ízlelőbimbó-próbáló lett. Imádtuk!!! Az összetevők ízéhez egy 'csepp' fűszer került és valami teljesen izgalmas, új dimenzióba helyezte át a különben igencsak egyszerűen elkészíthető ragut. Párom egyenesen falta..., miközben nem győzött gyönyörűségének hangot adni....
Ha az előző rész elijesztene bárkit, annak azt javaslom, hogy a Habanero paprikát cserélje le egy kevéssé erős paprikafélére, mert azzal is bátran elkészíthető az étel.... :-)


Trikolor spagetti Habaneroval ízesített barna csiperkés raguval


Hozzávalók: 1 csomag trikolor spagetti, 4-5 szem barna csiperke, 3 szem paradicsom, 200 g kockázott, húsos bacon, 200 ml tejszín, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 szem Habanero paprika, 1 csokor petrezselyem, olívaolaj, só

Kevés olívaolajon megfuttatjuk a bacon kockákat, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Kissé megfonnyasztjuk és beledobjuk a finomra vágott fokhagymát. A megmosott,  nagyobb darabokra vágott gombát is hozzászórjuk és egy kevés sóval ízesítjük. Félbevágjuk és kicsumázzuk a Habanerot (érdemes mélyet szippantani a fantasztikus illatból), majd hajszálvékony hosszú szeletekre és keresztirányban is felszelve, mini kockákra vágjuk. Ez is mehet a raguhoz. Ha átforgatjuk, máris érződik a csodálatos aroma! Mehet hozzá a kockázott paradicsom és szükség esetén még egy kevés só. (Viszont ha kóstolgatni szeretnénk, akkor érdemes alaposan felkészülni!) Azért, hogy tompítsunk egy picit a paprika morcosságán, hozzáöntjük a tejszínt és szemünk gyönyörködtetésére a felaprított petrezselymet is. Még egyszer átforraljuk, és a közben lobogó, sós vízben kifőzött trikolor spagettire halmozva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése