2011. június 10., péntek

Eper minden mennyiségben :)


Az eper Földanyánk szeretetének egyik legképletesebb kifejeződése :)

Esszük, amíg érik - meg persze ez előtt és ezt követően is.... Nyilvánvaló, hogy sem az eper, sem a többi bogyós gyümölcs fogyasztását, majszolását nem lehet feladni! A legjobb azonban, ha megpróbálunk a lehető legmagasabb szinten 'feltöltődni' akkor, amikor szabadföldi, hazai változatban szerezhetők be.
Mielőtt búcsút kell intenünk az epernek - körülbelül e hét végén -, ne sajnáljuk az időt egy kis dzsemkészítésre, szörpfőzésre vagy mélyhűtésre; hiszen most van itt az ideje, hogy felkészüljünk és a téli hónapokban is élvezhessük ezt a szaftos, zamatos, csodálatosan piros gyümölcsöt!



Villámgyors eperdzsem - készülhet mentával vagy rozmaringgal is!



Hozzávalók: 2 kg érett, illatos eper (a piacon vegyünk többet, hiszen lesz rossz szem és lejön a zöldje is!), 600-700 g kristálycukor, 1/2 citrom héja, 1 csomag Dr. Oetker dzsemfix szuper

(az ízesített változathoz nem kell több mint 1-2 szál friss fűszernövény, aminek megmosott levelét apróra vágjuk és a főzés 2. percénél a dzsemhez adjuk! Ezeket leginkább sült vagy grillhúsok mellé ajánlom, de akár a pácléhez is keverhetünk belőlük - na erről majd később :)

A fenti mennyiségből üvegmérettől függően 8-10 üvegnyi eperdzsem készül. Az előkészített üvegek tetejét próbáljuk ki, mert ha nem záródnak tökéletesen, akkor alkalmatlanok a dzsem tárolására! Mossuk át valamennyit 1x vagy akár 2x és tanácsos sütőben, gőzfürdőben ki is csírátlanítani őket.

Az epret kisebb adagokban, bő vízben kell átmosni. Ahogy a vízfelszínen lebegnek, a föld magától is az edény aljára merül, de azért nem tilos finoman forgatni a szemeket. Saját tapasztalat, hogy legalább 4-5 mosóvízzel érdemes számolni ahhoz, hogy megszabaduljunk a rárakódott homok- és földszemcséktől. Az utolsó mosóvíznél már a csumát is eltávolítjuk (lehet kicsit csavarva-húzva vagy zöldségpucoló késsel a csuma alá  nyúlva). Lecsöpögtetjük a gyümölcsöt és megmérjük. 4-5 nagyobb szemet tegyünk félre! A többit azonnal beledobhatjuk az előkészített edénybe. Fogjuk meg a krumplinyomót és törjük össze az epreket. Nem kell teljesen pépesre, hagyjunk meg darabokat is! Öntsük hozzá a kimért cukrot - én kevesebbel szoktam kezdeni, majd ízlés szerint adom hozzá a többit, ha szükséges - és a dzsemfix-es tasak tartalmát. Ez azért jó, mert van benne citromsav, ami megőrzi a gyümölcs színét és segít a tartósításban is. Nem elhanyagolandó, hogy a dzsemfix segítségével összesen 3 (!) percig kell főznünk a dzsemet. Zöldséghámozóval 2 csíknyi citromhéjat is adjunk hozzá - ettől igazán pikáns lesz az íze! Kivárjuk, hogy felforrjon a dzsem, majd kevergetve rotyogtatjuk a 3 percen keresztül. Levesszük a tűzről és lekanalazzuk a habot a tetejéről.

Kezdődhet az üvegbe töltés, amihez bőven kell türelem! Peremig töltsük meg az üvegeket, zárjuk rá a kupakot és fordítsuk őket fejjel lefelé bő 5 percre. Elméletileg dunsztolni sem kell, de ha szeretnénk nosztalgiázni, akkor bugyoláljuk be az üvegcséket, amíg maguktól ki nem hűlnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése