2011. június 24., péntek

Szülinapi emeletes torta



Ha elérkezik a Nagy Nap, akkor az egész Család sürgés-forgásba kezd. Nálunk az ajándékozáson kívül - nincs min csodálkozni -, a közös evésé a főszerep :) Általában az Ünnepelt kérhet menüt, de előfordul, hogy az ünnepi ebéd is a meglepetések számát növeli. Most mégis valami másról szeretnék írni. A TORTÁRÓL.

Az idén nálunk volt egy - bár messze nem magas - de mégis igencsak kerek évszám; úgyhogy elhatároztam, hogy kellően 'nagy feneket' kerítek a megünneplésnek. Úgy döntöttem, hogy bár korábban sok esetben kedvenc cukrászdáink egyikéből rendeltem tortát; a kerek évszám, no és persze az Ünnepelt tiszteletére magam készítek el egy emeleteset. Az utóbbi években mondjuk egyre gyakoribb, hogy házilag állítom elő a remekműveket a Szupereseményekre. (Legalábbis a Család remekműnek látja valamennyit....bár igaz, ami igaz, egytől-egyig nagyon finom és igen tetszetősre sikeredett darab volt, azért még nem lettem Mester Cukrász)

És láss csodát! Ha az ember eldönti, hogy képes rá, akkor az Égiek is vele vannak :) Volt persze nagy izgalom - a részemről, meg nagy rácsodálkozás - az Ünnepelt részéről; de rá kellett jönnöm, hogy ezt is csak egyszer kell elkezdeni. A tortának olyan sikere lett, hogy mostmár bátran, bármikor neki mernék állni egy sokkal komolyabbnak is!

Annyi jótanács, hogy a két féle méretű piskótalap átmérőjének különbsége 6-8 cm legyen - így feldíszíthető perem marad az alsó, nagyobbik tortalapon. Érdemes egy állítható sütőkarikát beszerezni a meglévő tortaforma mellé - ez amúgy is jó szolgálatot tesz, nem hiszem, hogy 'egyalkalmas' beruházás.


Emeletes eper mousse torta – charlotte


Hozzávalók:
A krémhez: 800 g eper, ½ citrom leve, 200 g kristálycukor, 100 g fehércsoki, 2 cs. Zselatinfix, 4 pohár habtejszín (kb. 800 g), csipet só
A piskótához: 260 g liszt, 260 g kristálycukor, 1 cs. vaníliáscukor, 8 tojás,  1 citrom héja reszelve, csipet só
A díszítéshez: babapiskóta (kb. 2 csomag)

A piskóta készítése:
A kimért liszthez hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Egy nagyobb tálban a kristálycukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük a 8 tojássárgáját. Ezt követően a csipet sóval kemény habbá verjük az összes fehérjét. A citormhéjas lisztet és a habot váltakozva adagolva nagy mozdulatokkal (habverővel vagy lyukas fakanállal) a kikevert tojássárgakrémhez adjuk. Válasszunk ki 2 kerek tortaformát. A nagyobbik maximum 26 cm-es legyen, a kisebbik pedig ne legyen több 20 cm-nél. Mindkettő alját kivajazzuk és lisztezzük (de az oldalát ne!) és elosztjuk közöttük a bekevert tésztát. A sütőt 170-175 C fokra előmelegítjük és kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük a tortalapokat. Ha elkészültek, még 5-10 percig a kikapcsolt sütőben, résnyire nyitott sütőajtó mellett hagyjuk őket hűlni.
A krém készítése:
A 800 g megmosott eperből kb. 600 grammot aprítógépben összeturmixolunk. (A maradékot majd a díszítéshez használjuk fel) Ehhez csepegtetjük a ½ citrom levét. Lábasba öntjük és feltesszük kislángon főni. A kristálycukor felével édesítjük. Amint átmelegedett, lejjebb vesszük a hőmérsékletet és a kézzel összetördelt fehércsokit is hozzáadjuk. Félretesszük hűlni.
A habtejszínt 100 g cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. (nem szabad túl sokáig, mert túrósodni kezd!) Ehhez apránként hozzáadunk 2 csomag zselatin fixet és tovább verjük még néhány percig. Ha az eperszósz kihűlt, ezt lapáttal finoman nagy mozdulatokkal a tejszínhabhoz adjuk.
A krémet hűtőben pihentetjük, amíg kissé szilárdulni kezd.
Kiválasztjuk a legszebb szem epret és félretesszük. A többit szépen felkarikázzuk.
Összeállítás:
Mindkét megsült piskótát (előző nap is készülhet, csak miután meghűlt, csomagoljuk folpackba légmentesen!), a kicsit és a nagyobbat is két vékony lapra vágjuk. Ha frissen készítjük, akkor is meg kell várnunk, hogy teljesen kihűljön (és jaj annak, aki sütés közben nyitogatja az ajtót)! A lapokra szeleteléshez legjobb a kenyérvágókés. A nagyobb piskóta alsó lapját megkenjük az eperhabbal és a felkarikázott eperdarabokkal borítjuk. Erre fektetjük a következő réteget.


Az alsó torta oldalának magasságát megmérjük és ennél kicsit magasabb babapiskóta darabokat vágunk, melyeket krémmel a torta köré ragasztunk. Szalaggal összefogva egyúttal díszítjük és támasztjuk is a tortát. Amint ezzel elkészülünk, megkenjük a tetejét és erre fektetjük a kisebb piskóta alsó szeletét. Addig kenjük a rétegeket és sorakoztatjuk az eperkarikákat, míg a tetejéhez érünk. A kis torta tetejét is bekenjük eperkrémmel, majd ennek oldalát is körberakjuk odaragasztott babapiskóta darabokkal.
Az alsó torta tetejének szegélyén körbefutó peremre szintén eperszeleteket fektetünk, a torta tetejét pedig a kiválasztott eperrel díszítjük.
A kész tortát legalább 4 órát hűtőben pihentetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése