2011. június 23., csütörtök

Hogy tervezzünk kertet?



Amikor a kert átalakítása során nekiláttam a növények kiválasztásának, akkor döbbentem csak rá igazán, mennyire nehéz dolgom lesz...Mert ugye ott vannak a fák, az örökzöldek, a bokrok, a kisebb cserjék, az évelők, az egynyáriak, a hagymásakról nem is beszélve.
Na persze, hogy majdnem mindegyik tetszik! Mert "nézd, ez milyen csodálatos", "jaj, de gyönyörű az a virág", "milyen jól mutatna ez a fácska".....ugye, mindannyian ismerjük ezeket a felkiáltásokat. Csakhogy hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy nem az ország egyik arborétumát kell átalakítanunk, hanem azt a szűkre szabott teret, amit kerítés határol négy oldalról.

És ez mind semmi! Figyelembe kell vennünk, hogy milyen térigénnyel rendelkezik a Család, hiszen végeredményben azt szeretnénk, ha a kertben eltöltött idő örömöt okozna - és nem kellene mindenhol szúrós, tüskés növényekkel megküzdve füvet nyírni, tollasozni, napozni vagy épp ebédelni. A legfontosabb tehát, hogy felmérjük, milyen funkciót szánunk a kertnek. Ha vannak gyerekeink, akkor természetes, hogy nagy térre lesz szükségük a labdázáshoz. Lehet, hogy egy homokozó vagy hintaállvány is jól jönne....Sőt, a kutyáknak is lehetőséget kell biztosítanunk a mozgásra. És akkor még a baráti összejövetelekről, családi vacsorákról nem is beszéltünk.

Adok néhány praktikus tanácsot!
A fentieknek megfelelően tervezzük el, hogy építsünk-e teraszt (abból is mekkorát és hányat), pergolát. Szükségünk lesz-e egy kisházra/szerszámtárolóra? Szeretnénk-e medencét vagy tavat? És hol lesz a kerti bográcsozások helye?


Azt javaslom, hogy a teraszokat ne méretezzük alul! A legtöbben ott követik el a hibát, hogy nem gondolják át, mennyi helyet foglal el a kertibútor, a napernyő. A kihelyezett kaspókról nem is beszélve. Ne sajnáljuk a kertből elvett négyzetmétereket, mert ellenkező esetben egy életre bánni fogjuk, hogy 1/2 méterrel nem hagytuk szélesebbre vagy hosszabbra a teraszt!
Ha nincs pincénk vagy más, a házban - külső bejárattal ellátott - tárolónk, akkor mindenképp szükségünk lesz egy kisházra, ahol a fűnyírótól kezdve az ültető-cserepekig, a szerszámoktól a tápoldatokig, a kerti bútortól a hólapátig mindent elraktározhatunk. Ma már kész faházak kaphatók, amiből mindenki igénye szerint válogathat. Ehhez betonalap építése szükséges, amire a ház felállítható - és ha nem megy házilag, akkor az áruházban biztos akad egy ügyeskezű szakember, aki viszonylag olcsón és nagy rutinnal elvállalja az összeépítést! :-)



És még két dolog:
A medence csak akkor ér valamit, ha süti a nap!
Hiába szeretnénk medencét vagy kerti tavat, ha pont arra fut a gázvezeték vagy a vízvezeték!

Viccesnek tűnhet, de sokszor a közművek bekötési helye nagyon is meghatározó.


Szóval visszakanyarodva a kert díszeihez; csak akkor fogjunk bele a növények kiválasztásába, ha a saját életünkhöz szükséges térigényt átgondoltuk és a fontos elemeket meghatároztuk. Jöjjön a mesterember, építse csak meg azt a teraszt, mielőtt a cementet meg a kész betont a növények között kellene talicskáznia....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése