2011. június 17., péntek

Paradicsom, spagetti és mediterrán ízek

Ki tud ellenállni az oregánó, a bazsalikom és a Parmesan varázslatos ízeinek? Ez persze csak néhány az olasz konyha hagyományos ízesítői közül, azonban talán a darálthússal készített paradicsomos ragus spagetti az egyik legnépszerűbb a tésztaételek közül.
Egy ehhez hasonló, mégis rafináltabb recept szerint készíthetjük a húsgolyós spagettit, ami szerintem sokkal több ízt, zamatot tartalmaz – ezért ajánlom mindenkinek kipróbálásra. Érdemes egy kicsit több időt szánni az elkészítésre, mint azt gondolnánk; azonban mindenképpen megéri a fáradozást, mert a paradicsomos tésztára kerülő szaftos húsgolyók megkoronázzák az ételt. Olyan meghitten családias, ahogy körbeülve az asztalt szinte senki sem tud betelni az ízek harmóniájával és a levegőt is megízesítő illatokkal.


Paradicsomos spagetti húsgolyóval
Hozzávalók: ½ kg darált sertéshús, ½ kg darált marhahús, 3 kis fej vöröshagyma, egy ½ csokor petrezselyem, kb. 1,5 dl tej, 20 dkg reszelt Parmesan –„parmezán”- sajt (plusz hagyjunk az étel tetejére is), 4-5 szál (vagy két kanál szárított) oregánó, 4-5 szál (vagy két kanál szárított) bazsalikom, 5 gerezd fokhagyma, 1 doboz hámozott, darabolt paradicsom, 1 doboz paradicsomszósz, 2 tojás, 1 karéj kenyér, olívaolaj (a szószhoz és a húsgolyókhoz is), só, bors, csipet cukor
Érdemes a fenti mennyiséget elkészíteni, mert ha netán maradna a szószból és a húsgolyóból, azt nyugodtan lefagyaszthatjuk egy műanyag dobozban néhány hónapra.

Először a húsgolyókat készítjük el. Ehhez 2 fej hagymát felaprítunk és olívaolajon megdinsztelünk. Amikor már majdnem üvegesre párolódott, hozzáadunk 3 gerezd zúzott fokhagymát és azt is megfuttatjuk az olajon. Ha elkészült félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni. A darálthúshoz adjuk a 2 tojást, a sót, a frissen őrölt borsot és 20 dkg reszelt Parmesan sajtot. A kenyeret tejbe áztatjuk. Apróra vágjuk a ½ csokor petrezselymet és az oregánóból meg a bazsalikomból annyit, hogy maradjon belőle a szószba is. Ezeket is a húsmasszához szórjuk és a kinyomkodott kenyérbéllel, illetve a kihűlt hagyma-fokhagyma keverékkel együtt a húshoz dolgozzuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk és a vizes kézzel formázott (kb. 4-5 cm átmérőket szoktam készíteni; ebből bőven lesz) húsgolyókat ebben, közepes láng felett több adagban kisütjük. Időközönként megforgatjuk, akár rövid időre le is fedhetjük a golyókat. Félretesszük az elkészült gombócokat.
Közben elkészítjük a szószt. Ehhez a maradék 1 fej hagymát olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a nagyon kicsire aprított fokhagymát. Ha üveges, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, felöntjük a paradicsomszósszal, majd sózzuk, borsozzuk és egy csipet cukorral tompítunk a paradicsom nyers ízén. Az oregánót és a bazsalikomot apróra vágjuk és a szószhoz szórjuk. Adjunk hozzá egy fél pohár vizet is, majd hirtelen forraljuk át kevergetés közben. Vegyük vissza a hőmérsékletet.
Az elkészült húsgolyókat szedjük a szószba és alacsony hőmérsékleten fedő alatt hagyjuk őket párolódni legalább még 20 percig. Eközben az ízek ide-oda vándorolnak a szósz és a húsgolyó között. Főzzük ki a spagettit sós lobogó vízben. Ha elkészült, alaposan forgassuk át a paradicsomszósz egy részével és tegyük a tetejére a gombócokat. Parmesan sajttal megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése