2011. június 23., csütörtök

Fűszerkertet Mindenkinek!




Remélem, nem csak én használom előszeretettel a fűszernövényeket...! Azt hiszem, egyre többen nekiveselkednek és a megszokott szárított, morzsolt vagy őrölt fűszerek helyett kipróbálják a friss fűszernövényeket. És ekkor jön a tágra nyílt szem, a fülig érő száj, azaz a 'nagy rácsodálkozás' - mert az ízek, aromák és zamatok valahogy összehasonlíthatatlanok az eddigiekkel. Az igazság az, hogy a szárított verziók már-már utánzatoknak tűnnek.

Ott van mindjárt a bazsalikom frissessége, az oregánó mediterrán bája, a menta hűsítő illata, a koriander intenzív aromája. - És tényleg semeddig nem tart felnevelni őket!

A mi kertünkben évek óta növekednek a fűszerek, amiket a Család minden tagja előszeretettel fogyaszt. Ház ezek sajnos a fűszeres csomagolásból már mind hiányoznak.
Hatalmasra fejlődött tárkony, izgalmas rozmaring, szemet - és ízlelőbimbókat - gyönyörködtető zsálya-változatok, csombor, citormfű, kakukkfű, levendula.....sorolni is nehéz. Meg persze a koriander, a zsázsa és a nélkülözhetetlen snidling, kapor vagy petrezselyem.



Mi a fűszerkertet a terasz mellé telepítettük, ahol díszítenek a levelek, illatoznak a virágzó fűszerek és nem utolsó sorban mindig kéznél van a szükséges ízesítő. Sokszor még télen is a hóban megbúvó növényekből vágok le egy-egy ágat, bár előszeretettel fagyasztom le a megmosott fűszereket, hogy ne kelljen nélkülöznünk a hideg napokon.

Aki még nem jártas a fűszerezésben, az is nyugodtan kísérletezhet, hiszen mindenki saját ízlése szerint találhat ki újabb és újabb fűszerkeverékeket. És ami a legfontosabb: a legegyszerűbb étel is új értelmet nyer egy kis fűszerrel megbolondítva! A növények cserépben vagy balkonládában is remekül fejlődnek, úgyhogy bárki kipróbálhatja az otthoni 'Fűszer-kertészkedést'. Azt javaslom, hogy ne az áruházakban kapható cserepes növényekkel kísérletezzünk, mert 99%, hogy nem maradnak meg. Inkább válogassunk a piacon a palánta- és növényárusoknál vagy a kertészetekben. Nem is beszélve a növények áráról!

Az egészen kicsinek tűnő fiatal fűszernövénykékből is hatalmas, dús növények válnak egy-kettőre, úgyhogy a beültetésnél ezzel is számoljunk. És ha még azt is hozzászámoljuk, hogy az otthon termesztett fűszereket nem kell feltétlenül megpermeteznünk (mert hát minek?) akkor jön ám az igazi mulatság!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése