2011. június 23., csütörtök

Popeye méregzöld kedvence Gorgonzolával

A spenót (előkelőbb nevén a paraj) gyermekkorunk egyik nagy talánya. Vajh' miért akarja mindenki, hogy belelapátoljuk azt a csúnya zöld izét?! A spenót egyébként - a sóskához hasonló módon - a felnőtt társadalmat is megosztja. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert mindkét levélzöldséget szívesen fogyasztom. Azt hiszem ott van a baj, hogy a spenótot méltánytalanul használjuk fel kizárólag főzeléknek. Na nem mintha az nem lenne ízletes...!
Érdemes kreatívan gondolkodva spenótlevelet adni ehhez-ahhoz, mert így új értelmet nyer a zöldség - és talán azok is megkedvelik, akik korábban elzárkóztak a fogyasztásától. Amikor nincs szezonja, mélyhűtött leveles parajt is vásárolhatunk - így a téli időszakban sem kell feltétlenül hiányolnunk a mélyzöld színeket tányérunkról.


Az alábbi recept a csodálatos olasz vidékről, Gorgonzola település környékéről származó sajtkülönlegességgel készül. Választhatjuk a 'dolce', azaz 'édes' vagy a 'piccante', azaz 'pikáns' verziót - mindkettővel kitűnő! Akik még csak ismerkednek a sajttal, azoknak a lágyabb 'dolce' változatot ajánlom; íz-imádóknak pedig a karakteresebb és tovább érlelt 'picante' lesz a jó választás.
Bár a Garda-tó és Milano között minden épeszű ember az autópályát használja - mi kacskaringós utakon tettük meg a távot: így lehetőségünk nyílt megtekinteni a híres-neves települést, ahol állítom, hogy a környékbeli bor is igen nemes!





Gorgonzolás-spenótos farfalle speck sonkával




Hozzávalók: 250 g szárított speck sonka (szeletelt), 250 g spenót, 200 g Gorgonzola, 200 ml tejszín, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj, ízlés szerint Parmesan szóráshoz, 500 g farfalle tészta

A csodálatos az, hogy amíg a tészta kifő a lobogó sós vízben, addig a ragu is elkészül! Ezért, amikor igazán nincs kedvünk a konyhában szöszmötölni órákig, akkor érdemes ezt a gyors tésztaételt 'összedobni', hogy több időt tölthessünk szeretteinkkel vagy épp fordíthassunk magunkra.

A spenótleveleket alaposan megmossuk - ügyelve, hogy ne maradjon föld a leveleken és szárakon. A szárakat lecsípkedjük, de ha zsenge a zöldség, akkor nyugodtan maradhatnak is. A leveleket összefogva keresztben csíkokra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket összetörjük. Kb. 4 kanál olívaolajat serpenyőben felforrósítunk és néhány másodperc (!) alatt átfuttatjuk rajta a fokhagymát. Rádobjuk a spenótleveleket és sóval, valamint frissen őrölt borssal megszórjuk. Alaposan átforgatjuk, majd csökkentjük a hőmérsékletet és lefedjünk néhány percre, amíg a levelek összeroppannak. A sajtból kézzel kis darabokat törünk és azokat a levelekre morzsoljuk. Hamar olvadni kezdenek, így a sonkaszeleteket összetépkedve hozzáadjuk. Felöntjük a tejszínnel és szükség esetén tovább ízesítjük sóval, borssal. Még 2 percig főzzük és az időközben elkészült, leszűrt tésztához adjuk. Ha fáradt napon vagyunk túl, akkor egy pohár hideg száraz rosét kínálunk hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése