2011. június 22., szerda

Itt a nyár!

A piacon körbenézve - ahova előszeretettel járok - nem győztem a fejemet kapkodni. A színkavalkád lebilincselő!
A méregzöld cukkíniktől kezdve a narancsszínű sárgarépákon át a vörös málna- és meggyszemekig, a halovány karalábéfejektől a vörös paradicsomokig igéző, csábító termékekkel roskadásig rakott standok között sétáltam. Imádom a hangzavart, a nyüzsgő kavalkádot. Szerencsére őstermelők is szép számban akadnak - ők azok, akik portékájukról fáradozásukat eláruló szeretettel beszélnek.

Általában körbejárok és úgy döntöm el a következő napok menüjét. Legutóbbi látogatásom alkalmával megakadt a szemem a sárgadinnyén - ami bár még messze nem a legolcsóbb - és eszembe ötlött zamatos frissessége, ami igazán a nyárhoz kapcsolódik. Lehet, hogy a 30 C feletti hőmérséklet volt az oka, de nem tudtam ellenállni. Amint hazajöttem, máris nekiláttam a dinnyehámozásnak, hogy estére édes meglepetéssel várhassam a Családot!


Hűs sárgadinnye krémleves





Hozzávalók: kb. 2 kg sárgadinnye, 1 csomag vaníliáscukor, 15 dkg kristálycukor, 2,5 dl tejszín

A dinnyét félbe, majd negyedbe vágjuk, magjait eltávolítjuk. A héját úgy vágjuk le, hogy az esetleg még éretlen részeket se hagyjuk a gyümölcsön. A megtisztított sárgadinnyét az előkészített lábas felett kockázzuk fel, hogy az értékes és isteni lé is ide csurogjon. Hozzáadjuk a vaníliáscukrot és a kristálycukrot. Botmixerrel az egészet összeturmixoljuk és közepes lángon felmelegítjük. (Erre kizárólag azért van szükség, hogy a cukor selymesen elolvadjon). Beleöntjük a tejszínt, átkeverjük és még néhány percig melegítjük.

A kész levest hidegvizes fürdőben lehűtjük - például úgy, hogy vízbe állítjuk a lábast. Amint már csak langyos, mehet a hűtőbe, ahol aztán több órát hagyjuk pihenni, hogy minél hidegebb legyen tálaláskor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése